Taakverdeling onder Palestijnse leiders voorkomt machtsvacuüm

(tijd) - Drie Palestijnse kopstukken nemen de functies van Yasser Arafat over. Arafat was behalve de president van de Palestijnse Autoriteit ook nog de leider van de beweging Fatah en van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Door de nieuwe taakverdeling voorkomen de Palestijnse leiders een machtsvacuüm na de dood van Arafat.

Yasser Arafat was sinds 1996 president van de Palestijnse Autoriteit. Hij haalde toen een overweldigende meerderheid bij de eerste, en voorlopig enige, presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden. Volgens de basiswet, die dienst doet als voorlopige grondwet, volgt de parlementsvoorzitter de president op wanneer die overlijdt.

De huidige parlementsvoorzitter, Rawhi Fattuh, nam gisteren de taken van Arafat over. De basiswet bepaalt dat er binnen 60 dagen verkiezingen moeten komen voor een president. Maar dat lijkt een onmogelijke opdracht te zijn. Door de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden is de organisatie van een stembusgang zeer moeilijk.

Rawhi Fattuh is een relatief onbekend Palestijns politicus. Hij krijgt waarschijnlijk alleen maar pro forma de bevoegdheden van president Arafat. Volgens waarnemers wordt premier Ahmed Korei de echte nieuwe sterke man in de Palestijnse regering. Korei moest voordien voortdurend rekening houden met Arafat, die een sterke greep hield op de regering. Nu heeft hij een deel van de presidentiële bevoegdheden overgenomen.

Maar Arafat was meer dan de Palestijnse president. Hij was al sinds jaar en dag de leider van Fatah, de nationalistische beweging die hij in 1959 oprichtte. In die functie wordt Arafat opgevolgd door zijn oude strijdmakker Farouk Kaddumi. Die is minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

Kaddumi staat bekend als een man van de harde lijn. Hij verwierp bijvoorbeeld de akkoorden van Oslo uit 1993. Volgens hem betekenden de akkoorden een verraad van de Palestijnse strijd. Uit protest weigerde Kaddumi in de Palestijnse gebieden te wonen, zoals andere leiders dat wel deden na 1993. Kaddumi woont nog steeds in de Tunesische hoofdstad Tunis.

De Fatah-beweging is de ruggengraat van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Arafat combineerde daarom het leiderschap van Fatah met dat van de PLO. Die logica wordt nu losgelaten. De leiding van de PLO komt niet in handen van Kaddumi maar van Mahmoud Abbas. Die was als secretaris-generaal trouwens sowieso de nummer twee van de PLO.

Abbas was vorig jaar zes maanden lang Palestijns premier. Hij stapte in september 2003 echter op uit onvrede met Arafat. Abbas staat bekend als een bekwaam leider die herhaaldelijk heeft gepleit voor de beëindiging van het Palestijnse geweld. Daarom staat hij op een goed blaadje bij de Israëli's, net zoals de huidige premier Korei.

Met de taakverdeling van gisteren verijdelden de Palestijnse leiders een machtsvacuüm na de dood van Arafat. Sinds de Palestijnse president op 29 oktober naar Frankrijk was vertrokken, werd herhaaldelijk gewaarschuwd voor een interne machtsstrijd. Maar de grootste Palestijnse organisaties kwamen al snel tot een akkoord om de eenheid te bewaren.

Toch is de oplossing slechts tijdelijk. Waarnemers sluiten niet uit dat die groepen over enkele weken of maanden alsnog strijden om de macht. Alleen is het onzeker of die strijd met wapens wordt uitgevochten of via overleg. EZ

22310456

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud