Advertentie

Talibanleider onderhandelt over capitulatie Kandahar

De opperste leider van de Taliban, mollah Mohammed Omar, is bereid zich over te geven. Dat meldt het in Pakistan gevestigde Afghaanse persagentschap Afghan Islamic Press (AIP). Het bericht werd eerder gesuggereerd door Kenton Keith, de woordvoerder van de anti-terreurcoalitie van de Verenigde Staten.

Volgens Kenton Keith bevond Mohammed Omar zich de laatste dagen in Kandahar, de Zuid-Afghaanse stad die als het laatste bolwerk van de Taliban geldt. Honderden inwoners van de strategische stad zijn de afgelopen dagen gevlucht. Hun stad werd aanhoudend bestookt door luchtaanvallen van de Verenigde Staten. Ook de lokale anti-Talibanautoriteiten voerden de druk op de Taliban in Kandhar op.

Woensdagochtend, tegelijk met de ondertekening van het vredesakkoord, begon in de Duitse hoofdstad Berlijn een donorconferentie voor Afghanistan. De delegatie van de VS had vooraf gedreigd zich terug te trekken als de Noordelijke Alliantie zich bij de vredesbesprekingen in Köningswinter niet soepeler zou opstellen.

Nu er een vredesakkoord is, staat niets massale financiële steun voor het stukgevochten land in de weg. Zowel de VS als de Europese Unie heeft het overgangsbestuur miljarden dollars en euro's in het vooruitzicht gesteld. De wederopbouw van Afghanistan kost volgens schattingen van de Verenigde Naties minstens 25 miljard dollar.

Chronologisch overzicht

05-12-2001

Afgevaardigden van alle bevolkingsgroepen in Afghanistan bereiken in Bonn een akkoord over een overgangsregering (Zie ook: Afghaans akkoord is ingewikkeld vredestraject). Hamid Karzai, een koningsgezinde Pasjtoen, wordt premier. (Zie ook: Stamhoofd Karzai geniet steun van grote delen Afghaanse maatschappij)

26-11-2001

Honderden Amerikaanse elitetroepen landen in de buurt van Kandahar, de laatste stad die nog in handen is van de Taliban. Deze troepen gaan op zoek naar terroristenleider Osama bin Laden en de Taliban-voorman mollah Omar. (Zie ook: Amerikaanse mariniers landen bij Kandahar)

25-11-2001

De Noordelijke Alliantie verovert Kunduz, het laatste bolwerk van de Taliban in het noorden.

20-11-2001

De VN kondigen aan dat in Bonn een internationale conferentie wordt georganiseerd over de toekomst van Afghanistan, waarin alle Afghaanse facties verzameld zijn. De Taliban zijn niet uitgenodigd.

14-11-2001

De Verenigde Naties nemen een resolutie aan, die het mandaat geeft voor de vorming van een voorlopige regering in Afghanistan. In de resolutie is voorzien in een internationale vredesmacht, die de overgang naar een vreedzaam bewind begeleidt. (Zie ook: VN-resolutie effent pad voor internationale troepenmacht in Afghanistan)

12-11-2001

Troepen van de Noordelijke Alliantie nemen Kabul in. De bevolking reageert opgelucht, omdat een aantal verbodsbepalingen wegvallen. Vele mannen scheren hun baard af, er mag weer muziek gedraaid worden en vrouwen mogen weer gaan werken. In de volgende dagen verovert de Noordelijke Alliantie vrijwel het hele noorden van het land.

07-10-2001

De Amerikaanse president, George W. Bush kondigt een militaire campagne aan tegen Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de aanslagen in New York. Amerikaanse bommenwerpers bestoken militaire installaties van de Taliban in Afghanistan en opleidingskampen van de Al Qaeda-militie.

04-10-2001

De NAVO keurt acht maatregelen goed om de Verenigde Staten te helpen bij eventuele vergeldingsacties voor de aanslagen van 11 september in New York en Washington. De beslissing houdt in dat de VS militaire middelen, havens en luchthavens van de NAVO-bondgenoten mogen gebruiken. De Verenigde Staten had een officieel verzoek tot bijstand ingediend. (Zie ook: NAVO-landen bieden VS militaire hulp)

11-09-2001

Twee gekaapte vliegtuigen storten neer op het World Trade Center in New York. Een derde gekaapt vliegtuig boort zich in het Pentagon. Er zijn duizenden doden. (Zie ook: Terreur vernietigt hart van VS) De VS reageren geschokt en roepen de oorlog uit tegen het terrorisme. Al vlug wordt duidelijk dat de kapers banden hebben met Al Qaeda, de terroristische groepering van Osama bin Laden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud