Toestand Arafat is zeer slecht

(tijd) - De Palestijnse leider Yasser Arafat is nog steeds in leven, maar zijn toestand is zeer slecht. Arafat zou dinsdagavond een hersenbloeding hebben gehad. Maar zijn 'hart, longen en hersenen werken nog steeds', luidt het. Een Palestijnse topman liet voorts verstaan dat er in geen geval sprake kan zijn van euthanasie.

Een sympathisante van Arafat waakt aan het Parijse ziekenhuis waar de Palestijnse president verblijft. (foto: afp)

Na een dag vol tegenstrijdige berichten over de toestand en het overlijden van Arafat, bracht de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Chaath, dinsdagavond meer duidelijkheid. Volgens Chaath lijdt de 75-jarige Arafat niet aan een kwaadaardige tumor of kanker en hebben de artsen op dit moment ook de hypothese van een vergiftiging opzijgeschoven.

Voorts wil de Palestijnse minister niet weten van stervensbegeleiding voor Arafat. 'Wij moslims aanvaarden geen stervensbegeleiding', aldus Chaath. Eerder verklaarde hij ook al dat de machines die Arafat in leven houden in geen geval zullen worden uitgeschakeld. 'Wij geloven niet in euthanasie. Arafats leven ligt in Gods handen', luidde het.

Eerder op de dag werden opnieuw tegenstrijdige berichten de wereld ingestuurd over de toestand van Arafat. In een officiële mededeling liet het ziekenhuis waar Arafat verblijft dinsdagmiddag weten dat de man 'in een diepere coma' was geraakt.

Een anonieme Palestijnse minister meldde vervolgens dat Arafat overleden was. 'De vraag is alleen hoe en waar we zijn dood gaan aankondigen', verklaarde de minister aan het Franse persagentschap AFP. Maar Arafats overlijden werd nagenoeg meteen ontkend door leden van de Palestijnse delegatie in Parijs.

Eind vorige week meldde de Israëlische publieke omroep en de Israëlische militaire radio ook al het heengaan van Arafat. Maar die berichten werden vrijwel onmiddellijk tegengesproken.

Een Palestijnse delegatie bracht dinsdag een bezoek aan het ziekenhuis waar Arafat verblijft. Het gaat om de Palestijnse minister-president Ahmed Korei, PLO-chef Mahmud Abbas, bovenvernoemde Nabil Shaath en de voorzitter van het parlement, Rauhi Fattu. Enkel premier Korei mocht dinsdagmiddag - samen met een lijfwacht - even op de kamer bij Arafat. Korei liet na afloop van zijn bezoek niets los. De vier hadden ook een onderhoud met de Franse president, Jacques Chirac.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud