Twijfel over technologie

Beleggers lijken opnieuw onzeker of een economisch herstel in 2002 zo vlot zal verlopen als de rally van de voorbije weken doet vermoeden. Vooral de technologieaandelen staan onder druk, nu de schrik voor teleurstellende vierdekwartaalresultaten blijft toenemen. Het Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch verlaagde alvast haar rating voor de hele mobilofoonindustrie.

Philippe Druart van Bank Nagelmackers schrijft in de Aandelen-Tijd dat we ons nog niet moeten verwachten aan een snel en krachtig economisch herstel. De heropleving van de Amerikaanse conjunctuur zal stapsgewijs verlopen, en een Europees reveil zal er niet voor het derde of zelfs het vierde kwartaal komen. Maar dat betekent niet dat de huidige heropleving van de beurzen onterecht is. Volgens Druart kunnen zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen hoger, omdat ze nog altijd niet overgewaardeerd zijn. Enkel voor de technologiesector is het volgens hem twijfelachtig of die nog lang zo sterk zal blijven presteren. Maar over het algemeen zullen aandelen in 2002 een beter rendement opleveren dan obligaties en liquiditeiten, meent Druart. (Wat doen de beurzen in 2002?)

Nu veel beleggers de economie in 2002 opnieuw zien herstellen, kopen ze vaak die aandelen waarvan ze denken dat die het eerst zien profiteren van een economische heropleving. Vooral de aandelen uit de chip- en de telecomsector varen hier wel bij. De berichten over een stijgende omzet in de halfgeleidersector en de prijsstijgingen die een aantal chipfabrikanten doorvoeren, lijken investeerders hierin gelijk te geven. Toch moet je als belegger nog altijd voorzichtig blijven, meent Yvon Baldewijns van het Instituut voor Beleggingsstrategie. De aandelenmarkten zullen de komende maanden nog altijd erg volatiel blijven, al zullen ze het dieptepunt van 21 september niet meer bereiken. Aandelen mogen wel een groter gewicht krijgen in de beleggingsportefeuilles, maar je moet wel voor bedrijven kiezen met een gezonde financiële structuur en een gezonde cashpositie. (Eerste kwartaal 2002: pas op de plaats)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud