VLD vecht tegen ondermaatse peilingen

De VLD staat voor de moeilijke opdracht om het bij de verkiezingen op 8 oktober even goed te doen als zes jaar terug. De Vlaamse Liberalen en Democraten worstelen met ondermaatse resultaten in de peilingen en kampen met interne strubbelingen in Oost-Vlaanderen,

(belga) dat in 2000 de blauwe provincie bij uitstek was. Bart Somers mag in Mechelen geen gezichtsverlies lijden als partijvoorzitter. De VLD haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 een sterk resultaat. De partij telt 84 burgemeesters, 374 schepenen, 1.312 gemeenteraadsleden, 74 ocmw-voorzitters en 708 ocmw-raadsleden. De overwinning tekende zich het sterkst af in Oost-Vlaanderen, de provincie waar de meeste partijkopstukken -premier Guy Verhofstadt, kamervoorzitter Herman De Croo en de ministers Fientje Moerman en Karel De Gucht- hun thuisbasis hebben.

Verhofstadt zelf staat voor het eerst sinds lang op de lijst in Gent, dat in 2000 een uitzondering op de regel vormde. Nota bene in Oost-Vlaanderen kampt de VLD in verscheidene gemeenten met problemen. Het belangrijkste 'probleemgeval' is Aalst, waar burgemeester Anny De Maght met een eigen lijst naar de stembusslag trekt. Ook onder meer Wetteren, Eeklo, Ronse, Sint-Martens-Latem en Beveren gaan gebukt onder problemen.

Met argusogen wordt ook uitgekeken naar het resultaat van partijvoorzitter Bart Somers in Mechelen. Somers wil het liefst de burgemeestersjerp nog eens zes jaar omgorden en trekt een open stadslijst van VLD, Groen! , twee CD&V-schepenen en onafhankelijken. Een goed resultaat is van cruciaal belang voor Somers, zeker nadat kamervoorzitter en éminence grise van de partij Herman De Croo liet verstaan dat Somers' positie wankel wordt bij een slechte verkiezingsuitslag.

Iets noordelijker in de provincie Antwerpen luidt de vraag hoe Ludo Van Campenhout en co het doen in Antwerpen. In 2000 was de VLD goed voor 17 procent van de stemmen. Gezien de populariteit van burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en de sterkte van Vlaams Belang in de Scheldestad, wordt verwacht dat de VLD en het kartel CD&V-N-VA het tegen elkaar opnemen voor de derde plaats.

En dan is er nog Jean-Marie Dedecker. De gemeenschapssenator annex enfant terrible van de partij weigert het in Oostende in een rechtstreeks duel op te nemen tegen de door hem vaak bekritiseerde Johan Vande Lanotte. Ondanks een expliciete oproep van voorzitter Somers om de 'strijd om de vismijn' aan te gaan, paste Dedecker voor het lijsttrekkerschap. Kamerlid Bart Tommelein staat bovenaan, Dedecker duwt de lijst, naar verluidt in ruil voor een mooie plaats bij de federale verkiezingen volgend jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud