Advertentie

VS kanten zich tegen vredesmacht Afghanistan

Het Witte Huis noemde een internationale vredesmacht voor Afghanistan vrijdag 'voorbarig'. "Ik denk dat het nog te vroeg is om te bepalen hoe we de vredesoperatie gaan organiseren", zei een woordvoerder. Niet alleen gaat de militaire strijd in Afghanistan nog steeds voort, maar het staat ook nog helemaal niet vast hoe de toekomstige Afghaanse regering er gaat uitzien, zei hij nog.

Het Amerikaanse verzet volgde daags nadat de Noordelijke Alliantie haar verzet had opgegeven tegen een vredesmacht. Die koerswijziging dwong de regering-Bush het voorstel zelf af te wimpelen. "De VS hebben één doel: Al Qaeda aanvallen en de klus klaren", zei een diplomaat in de Washington Post. "Zij trekken zich niet veel aan van de rest."

Die uitspraken zetten een domper op de ambities van landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en Turkije. Zij vragen al geruime tijd de toestemming om manschappen naar Afghanistan te sturen. Die soldaten moeten de veiligheid verzekeren van de humanitaire konvooien. De bondgenoten van de VS hadden gehoopt dat ze aan het werk zouden kunnen voor de winter intreedt in Afghanistan. Dat lijkt nu uitgesloten.

De harde houding van de regering-Bush lokt steeds meer kritiek uit. De Amerikaanse president verdedigde vrijdag de oprichting van geheime militaire rechtbanken. "Als ik bepaal dat het in het belang van het land is om diegenen die oorlog voeren tegen de VS voor een militaire rechtbank te brengen, dan doen we dat", zei hij. Mensenrechtenorganisaties verwijten de regering dat ze de rechten van de verdachten negeert. Het Amerikaanse Congres is boos omdat het niet betrokken was bij de beslissing.

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Mary Robinson, eist inmiddels een onderzoek naar de dood van honderden Taliban-strijders in de buurt van Mazar-i-Sharif. Op 27 november hadden soldaten van de Noordelijke Alliantie 500 Taliban-strijders gedood nadat die zich hadden overgegeven. Volgens de Alliantie waren de krijgsgevangenen in opstand gekomen. De Britten en de Amerikanen weigeren een onderzoek naar de juiste omstandigheden van de slachtpartij.

EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud