Wall Street-goeroes voorzichtig optimistisch over Amerikaanse economie

Ed Hyman, hoofdeconoom bij de International Strategy & Investment Group (ISI Group) en een van de eerste beursgoeroes die een recessie in de Verenigde Staten voorspelde, gelooft nu dat de VS-economie het ergste achter te rug heeft. Volgens hem bestaat er al voor zo'n 50% kans dat de recessie in de Verenigde Staten voorbij is. Gemiddeld verwachten waarnemers dat de Amerikaanse economie weer zal aantrekken vanaf de tweede helft van 2002. Volgens Hyman zou het Amerikaanse bruto binnenlandse product (BBP) al in het vierde kwartaal kunnen stijgen. De dalende werkloosheidsaanvragen, de in oktober gestegen kleinhandelsverkopen, en de snelle afwikkeling van de oorlog in Afghanistan zouden hier belangrijke drijfveren voor kunnen zijn.

Hyman is niet de enige optimist. Ook Edward Yardeni, hoofdstrategist bij Deutsche Bank ziet snel beterschap. "De huidige recessie zal waarschijnlijk mild blijven. Tegen volgende lente zou het ergste voorbij moeten zijn," meent hij.

Toch zien niet alle Amerikaanse beursexperts de toekomst zo rooskleurig in. Vreemd genoeg blijkt vooral Goldman Sachs-stratege Abby Cohen vrij somber. Cohen staat normaal gezien bekend als een van de grootste optimisten of "bulls" op de beurs, maar voor het vierde kwartaal van dit jaar verwacht nog slechtere bedrijfsresultaten. De Amerikaanse economie zal in de laatste drie maanden van dit jaar nog verder krimpen, meent ze. Voor de aandelenmarkten ziet Cohen op korte termijn wel beterschap, en behoudt ze haar verwachtingen: de Dow Jones zal eind 2001 tussen de 11.300 en de 12.400 punten noteren.

De meeste waarnemers die door SmartMoney.com werden geraadpleegd zien de Amerikaanse economie dan wel snel aantrekken, de aandelenmarkten zullen volgens hen wat langer op beterschap moeten wachten.

Edward Yardeni twijfelt er bijvoorbeeld sterk aan of een eventueel economisch herstel zich ook de aandelenkoersen de hoogte in zal sturen. "Bij de meeste aandelen is het marktherstel immers al verrekend in de huidige koers. Na vorige crisiperiodes stegen de indices gemiddeld met 28 procent. Na het dieptepunt van 21 september klommen de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 respectievelijk met 19, 35 en 18 procent," merkt Yardeni.

Wat als er volgend jaar wel een einde komt aan de recessie, maar het herstel traag en moeizaam verloopt? Byron Wien van Morgan Stanley vreest dat beleggers momenteel te weinig rekening houden met dit risico. "Als een economisch herstel langer op zich laat wachten, of als dat herstel minder sterk is dan verwacht, dan kan de teleurstelling op de marktvloeren bijzonder groot worden."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud