Word fit

Laten we eerst eens kijken naar de historische groeicijfers. In de periode 1988-1999 (met daarin een recessie) zagen we een jaarlijkse groei in het aantal "fitnessclub"-leden van 7 procent. Dat is beduidend hoger dan de reële BNP-groei.

Kunnen we dergelijke groeicijfers doortrekken naar de volgende tien jaar? We zijn geneigd om "ja" te antwoorden. Het sterkste groeisegment in de fitnessclubs is het leeftijdssegment van +50 jaar. En het is precies dit segment dat in de volgende tien jaar nog stevig zal aangroeien in de Verenigde Staten, en trouwens ook in andere landen.

Maar voor Bally Total Fitness zien we nog enkele andere groeimotoren. In vergelijking met de sector liggen de inkomsten per lidmaatschap er eerder aan de lage kant. De onderneming maakt hier werk van en is ook deftig op zoek naar additionele inkomsten. Marketingcampagnes voor producten van andere bedrijven (pharma en gezondheidsvoeding en andere aan fitness gerelateerde producten) en het introduceren van "fruit juice bars" in elke club zijn enkele maatregelen om dit doel te bereiken. Belangrijk is dat deze maatregelen weinig bijkomende kosten met zich brengen.

Wat ons ten slotte ook aanspreekt, is de waardering. Tegen de huidige koers noteert het aandeel tegen een koerswinstverhouding van 8 voor 2001. Bij dergelijk lage waardering moet men steeds vraagtekens plaatsen, ook hier.

Fitnesscentra zijn niet echt recessiebestendig en een winstdaling voor 2002 is dan ook niet uitgesloten. Daar gaat de consensuswinstraming niet vanuit, maar gezien de aantrekkelijke waardering zit het toch al in de koers. Er rezen in het verleden ook vragen omtrent de hoge schuldgraad en kwaliteit van de vorderingen op lidmaatschapsgelden (lidmaatschap mag in afbetalingen gebeuren).

Maar Bally is met succes deze laatste aan het effectiseren en betaalt met deze inkomsten zijn schulden af. Recentelijk kreeg zijn schuld een upgrade van Moody 's. Let wel, we spreken hier over een Amerikaanse small cap met niet zoveel coverage en waarvan de koers een volatiel verloop kan kennen.

GH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud