Eurogentec: lichtend voorbeeld Waals dynamisme

Als een plek stereotiep is voor het beeld van grauwe zware industrie dat we vaak nog hebben van de Waalse economie, dan is het wel dat van de oevers van de Maas in Seraing bij Luik. Maar daarachter en -boven, gescheiden door een bosrand, wacht een heel ander zicht: hightechbedrijven in nieuwe gebouwen tussen de naaldbomen. Vooraan op het bedrijventerrein: Eurogentec, een van Walloniës bewijzen dat ook Waalse universiteiten rendabele spin-offs opleveren, die een forse groep mensen werk verschaffen.

Eurogentec ontstond uit onderzoek van professor Martial, maar het doet nu geen onderzoek meer, ook al biedt een groot deel van het gebouw dat het bedrijf in 2002 in Seraing betrok ruimte aan laboratoria. Wel produceert het daar synthetisch DNA en oligopeptiden (deel van eiwit) waarmee onderzoekers elders aan de slag kunnen. Een kwart van de omzet - voor 2008 wordt 40 miljoen euro verwacht - komt van de productie op wat grotere schaal van moleculen voor de klinische tests die bij de ontwikkeling van geneesmiddelen moeten gebeuren op enkele tienduizenden patiënten.

'De markt voor zulke rechercheproducten is rendabel, maar zeer competitief', vertelt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Delwart. 'In Europa zijn er ongeveer 5.000 potentiële klanten. Daarmee is Europa goed voor 35 procent van de wereldmarkt. De helft ligt in de Verenigde Staten, Japan neemt ongeveer 10 procent van de rechercheproducten af. Om die markten te bespelen, hebben we kleinere productievestigingen ter plaatse, om snelle leveringen te kunnen garanderen. Nu zijn de VS goed voor nog geen 10 procent van de omzet, maar dat moet over enkele jaren 25 tot 30 procent worden.'

Hoewel Eurogentec alle toepasbare kwaliteitscertificaten kan voorleggen, komen farmabedrijven de laboratoria zelf ook nog uitgebreid besnuffelen en doorlichten vooraleer ze klant worden. Delwart heeft daar geen moeite mee: 'Wat wil je? Ze vertrouwen ons hun baby's toe, hè.'

Het biotechbedrijf ontwikkelt nog een derde soort activiteiten: de productie van diagnosekits voor verschillende ziekten. Het doet dat in onderaanneming. Eurogentec werkt ook aan een businessplan om in die niche ook eigen producten op de markt te brengen. 'Voor diagnostica kunnen stukken DNA in grotere volumes geproduceerd en gebruikt worden. Een dergelijke markt werkt ook met langerlopende contracten, dat levert ons een wat stabielere omzet', verduidelijkt Delwart.

Financieel beleid

Hij wil het zelf niet horen, en wil hoogstens toegeven dat hij een zinnig financieel beleid introduceerde, maar waarnemers schrijven een goed deel van het succes van Eurogentec toe aan de inbreng van Delwart. Hij zou de mix van wetenschappelijke interesse en commercieel inzicht incarneren die typisch is voor Solvay-telgen. De familieband kwam tot stand toen zijn overgrootvader Alphonse Delwart huwde met een zus van Ernest Solvay. Jean-Pierre Delwart is sinds 2005 voorzitter van de raad van bestuur van Solvac, de holding via dewelke de familiale aandeelhouders hun participatie in Solvay beheren. Via enkele kapitaalrondes in de jaren 80 en 90 werd de familie Delwart ook de belangrijkste aandeelhouder van Eurogentec. Daarnaast zijn er nog kleinere participaties van de Waalse investeringsmaatschappijen SRIW en Meusinvest, enkele particulieren en de oprichters.

De Luikse spin-off is een haast vanzelfsprekende partner in BioWin, de 'pôle de compétitivité' voor biotechnologie, waarin bedrijven en universitaire en andere onderzoekscentra samenwerken.

'Wij hebben in onze pôle het geluk dat enkele grote bedrijven zoals GSK en UCB de rol van locomotief kunnen opnemen. Kmo's meekrijgen is wat meer een uitdaging. Het is goed dat die samenwerking er nu is, we hebben een achterstand van ongeveer tien jaar op onder meer het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Ik ben ervan overtuigd dat er iets uit voort zal komen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud