Vandeurzen: 'Ouderenzorg is meer dan rusthuizen'

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) antwoordde in het Vlaams Parlement op vragen over de toekomstige financiering van de rusthuizen. ©BELGA

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ziet de rusthuizen slechts als een deel van de toekomstige ouderenzorg in Vlaanderen. Alternatieven moeten ertoe leiden dat de prijzen van de rusthuizen niet onbetaalbaar worden op uw oude dag.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, antwoordde woensdag op vragen in het Vlaams Parlement over de stijgende prijs van de rusthuizen, waarover de reeks van De Tijd dit weekend berichtte. Vandeurzen erkent de structurele onderfinanciering van personen met een zware zorgbehoefte, maar wijst er op dat de Vlaamse regering nog maar net bevoegd is voor de rusthuizen. 

Wie betaalt de rekening van de rusthuissector? Hoe is het om te wonen en te werken in een rusthuis? En wat brengt de toekomst? Lees ons dossier over de Vlaamse rusthuizen.

Hij timmert aan de Vlaamse Sociale Bescherming, dat ook de ouderenzorg zal vervatten. In de nieuwe financiering wordt de zorgzwaarte cruciaal, zegt Vandeurzen. Maar wanneer dat nieuwe systeem er komt, wil hij nog niet kwijt.

De ultieme deadline is 2018, wanneer de Vlaamse overheid en niet langer het RIZIV verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de zorgvoorzieningen. 

'We mogen ouderenzorg ook niet verengen tot residentiële ouderenzorg', zegt Vandeurzen. 'Ouderen moeten zelf keuzes maken. We willen als overheid de zorgbehoevende persoon ondersteunen in die keuzevrijheid. Het kader van de Vlaamse Sociale Bescherming is ambitieus. We willen ook inzetten op mantelzorg, thuiszorg en persoonsvolgende financiering om tot een uiteindelijke oplossing voor het financieringsprobleem te komen.' 

Tot slot vreest Vandeurzen niet voor een btw-verhoging op de rusthuizen, waarover De Tijd eerder deze week berichtte. Vandaag hoeven bewoners op de verblijfskosten noch op de supplementen van rusthuizen en serviceflats btw te betalen. Maar na een klacht van een Waals rusthuis buigt het Europees Hof van Justitie zich over onze btw-vrijstelling voor rusthuizen. 'Onze woonzorgcentra zijn duidelijk vrijgesteld', zei Vandeurzen daarover in het Vlaams Parlement. 'Eventuele implicaties van het arrest zijn te vroeg om te beoordelen, maar vandaag is er geen btw-probleem met de dagprijzen.'

Dat leverde hem kritiek op van de oppositie. 'U steekt uw kop in het zand voor een zoveelste verhoging van de prijzen', zei Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen).

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud