Advertentie

Uitbater van 34 rusthuizen zit in financiële ademnood

Frank Bamelis, een van de toplui van Senior Assist ©Tim Dirven

Senior Assist, de uitbater van 34 rusthuizen met 3.000 bewoners, zit in financiële moeilijkheden. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) volgt het dossier met bijzondere aandacht

De directie van het bedrijf met 2.000 personeelsleden gaf dinsdag op een ondernemingsraad aan dat er gepraat wordt over de verkoop van meerdere rusthuizen. Dat moet het voortbestaan helpen garanderen van de groep die ook in het buitenland actief is, van Turkije tot Chili.

De Nederlandse tak ging vorig jaar over de kop en in ons land loopt een afbetalingsplan bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Het bedrijf van de Belgische Monegasken Frank Bamelis en Bart Vanderschrick groeide in korte tijd uit tot een van de grotere spelers in ons land. Het baat 34 rusthuizen uit in Vlaanderen, Brussel en Wallonië op deze locaties. Senior Assist verleent ook zorg aan 3.000 senioren thuis.

Maar door het niet halen van de doelstellingen en enkele verliesjaren zit de groep in financieel zwaar weer. De Nederlandse tak ging vorig jaar over de kop en in ons land loopt een afbetalingsplan bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Onder druk van een ontevreden minderheidsaandeelhouder was KPMG Luxemburg eind vorig jaar begonnen met de verkoop van een minderheidsbelang. Nadien kwam de hele groep in de etalage. Maar de directie van Senior Assist gaf op de ondernemingsraad gisteren toe dat de verkoop van de hele groep op het laatste nippertje is afgesprongen.

Monaco

Ook de Belgische banken staan niet te trappelen om extra financiering te verschaffen aan het imperium van Bamelis en Vanderschrick, met tentakels in de belastingparadijzen Monaco, Luxemburg en de Britse Maagdeneilanden. ‘Dat we in Monaco wonen, speelt in ons nadeel’, gaf Frank Bamelis eerder toe aan De Tijd.

De verkoop van een handvol rusthuizen kan de dringendste cashnood oplossen, kregen de vakbonden gisteren te horen. ‘Dit is ons plan B dat steeds klaarlag. Het wordt nu geactiveerd’, zegt Vanderschrick in een reactie. Er zou al een principiële overeenkomst worden getekend met een internationale beursgenoteerde rusthuisuitbater.

Draaiboek

Het kabinet van Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) volgt het dossier met meer dan gewone aandacht. ‘We nemen de initiatieven die zich opdringen. Belangrijk is dat de bewoners kunnen blijven waar ze zijn en dat zorgzaam wordt omgegaan met de medewerkers’, zegt de minister.

Belangrijk is dat de bewoners kunnen blijven waar ze zijn en dat zorgzaam wordt omgegaan met de medewerkers.
Jo Vandeurzen
Vlaams minister van Welzijn

Bij plotse stopzettingen van exploitaties van zorginstellingen volgt de Vlaamse overheid steeds een draaiboek - de procedure Byttebier - waarbij met de betrokkenen wordt overlegd, zoals de lokale besturen en de vakbonden.

‘Als een private instelling in de problemen komt, moet de overheid tijdelijk het beheer kunnen overnemen. Vandaag is er daarvoor geen wettelijk kader’, reageert Olivier Remy, sectorverantwoordelijke ouderenzorg bij LBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud