Van beursspel tot uitdager van Nasdaq & co

©Dries Ceuppens

Eén van de meest besproken start-ups in Estland is Funderbeam, dat met behulp van blockchain-technologie een handelsplatform voor start-ups heeft ontwikkeld. ‘Durfkapitaalfondsen prediken de disruptie, maar ze werken zelf al decennialang op dezelfde manier.’

In een kantoor boven een restaurant in de hippe ondernemerswijk Telliskivi maken we kennis met Funderbeam. Een twintigtal jonge werknemers zit achter computerschermen in wat net zo goed een groot uitgevallen studentenkot zou kunnen zijn. Eén verdieping voor marketing en andere ondersteunende diensten, een andere verdieping voor de programmeurs. Het is moeilijk te geloven dat dit bedrijfje ooit zou kunnen uitgroeien tot een uitdager van de gevestigde aandelenbeurzen

©Dries Ceuppens

Toch is dat precies wat de piepjonge start-up van plan is. Funderbeam ontwikkelde een tradingplatform dat gebaseerd is op blockchain-technologie. Bedrijven kunnen via een kapitaalronde op Funderbeam geld ophalen bij investeerders uit de hele wereld, en die laatsten kunnen hun aandelen er op elk moment ten gelde maken – als ze op het platform een koper vinden tenminste.

'IPO's zijn 2015'

Funderbeam heeft kenmerken van zowel crowdfundingplatformen, durfkapitaalfondsen en klassieke aandelenbeurzen. ‘Sinds maart vorig jaar hebben start-ups via ons platform 4,1 miljoen euro opgehaald, en werden er voor meer dan 350.000 euro aandelen verhandeld’, zegt marketingdirecteur Mads Emil Dalsgaard.

De jonge Deen was eind september nog in Brussel om er de award ‘Best Fintech Company 2017’ in ontvangst te nemen, in gezelschap van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. U herkent Dalsgaard op de foto aan zijn t-shirt met het opschrift ‘IPO’s are so 2015’ (beursintroducties zijn zo 2015).

In een eerste fase mikte Funderbeam op kleine kapitaalrondes van start-ups, ‘om te bewijzen dat het kon’, maar de ambitie reikt veel verder. ‘Onze laatste ronde was 666.000 euro waard. Dit jaar nog willen we nog een operatie van een miljoen euro organiseren, vanaf volgend jaar hopelijk ook van 5 miljoen of meer’, zegt Dalsgaard.

Maar eigenlijk zijn die kapitaalrondes maar van ondergeschikt belang, klinkt het. ‘We willen in de eerste plaats een tradingplatform zijn, maar daarvoor moeten we natuurlijk eerst genoeg bedrijven aantrekken.’

Beursspel

Zoals zoveel Estse start-ups werd ook Funderbeam opgericht door een vrouw, Kaidi Ruusalepp. Als één van de enige juristen die gespecialiseerd waren in IT werd ze in de jaren negentig betrokken bij de uitbouw van de digitale infrastructuur van Estland. Van daar deed ze de stap naar de beurswereld en ging ze aan de slag bij het Estse filiaal van de Amerikaanse beurs Nasdaq.

Ruusalepp zocht naar een manier om jongeren op een speelse manier kennis te laten maken met het concept van de beurs. Na een tijdje werd besloten om een simulatiespel te maken waarin aandelen van start-ups werden verhandeld, omdat dat bedrijven waren waarmee jongeren zich konden identificeren.

Om het spel geloofwaardig te maken werd ook een database gebouwd met gegevens over al die bedrijven. Die database heeft Funderbeam nog altijd – er is informatie in te vinden over zowat een half miljoen groeibedrijven uit de hele wereld.

Maar geleidelijk groeide ook het besef dat de lancering van een écht tradingplatform een logische volgende stap was. In juli 2015 werd het allereerste aandeel via het platform verhandeld. Funderbeam greep daarvoor naar de innovatieve blockchain-technologie, een systeem met gedecentraliseerde databases dat de oprichting van een centrale tegenpartij en clearinghuis – zoals dat bij klassieke beurzen bestaat – overbodig maakt.

De Tijd ging op onderzoek naar het start-up-ecosysteem in de Estse hoofdstad Tallinn

Tokens

Het grote verschil met een klassieke beurs is dat er geen echte aandelen verhandeld worden, maar digitale tokens die gelinkt zijn aan de aandelen, en die recht geven op hetzelfde rendement als het onderliggende aandeel. De tokens worden uitgegeven door een ‘special purpose vehicle’ (SPV). Die tussenvennootschap participeert wel in het bedrijfskapitaal, zodat elk token overeenkomt met een vast aantal aandelen van het bedrijf waarin je belegt. Het systeem laat Funderbeam en de verhandelde bedrijven toe om te ontsnappen aan de strikte wetgeving op aandelenbeurzen en beursgenoteerde bedrijven.

©Dries Ceuppens

Die beurswetgeving bestaat natuurlijk wel in de eerste plaats om de beurshandel eerlijk te maken en beleggers te beschermen. Hoe pakken ze dat dan aan bij Funderbeam? ‘We hebben een intern selectieproces ontwikkeld voor de bedrijven die we op het platform toelaten. En we eisen altijd dat ze zelf een lead investor aanbrengen’, zegt Dalsgaard. ‘Er zullen natuurlijk bedrijven falen, maar we streven ernaar het aantal mislukkingen zo laag mogelijk te houden.’

De bedrijven die op Funderbeam verhandeld worden, hebben ook een maandelijkse rapporteringsplicht, maar daarbij wordt niet (alleen) uitgegaan van de klassieke boekhoudkundige cijfers. ‘Sommige metrics zijn verplicht, maar ze kunnen er ook zelf kiezen. We hebben bijvoorbeeld een bedrijfje dat een methode heeft ontwikkeld om het moreel van zijn werknemers te meten. Dat kan dus ook een maatstaf zijn.’

Voorkennis

Dalsgaard  geeft wel toe dat het garanderen van transparante informatie en het tegengaan van handel met voorkennis en koersmanipulatie belangrijke werkpunten zijn. ‘Wie een formele relatie heeft met zijn bedrijf mag er in principe niet in traden – denk aan adviseurs, werknemers, maar ook ikzelf. Maar dan nog hebben sommige mensen misschien meer informatie over het bedrijf dan anderen. De vraag is dan of je de trading op bepaalde tijdstippen en voor sommige mensen moet afsluiten. We moeten daar grondig over nadenken. In elk geval weten we altijd wie er op ons platform koopt en verkoopt.’ Funderbeam behoudt zich het recht voor om transacties op zijn platform nietig te verklaren, maar voorlopig is dat nog niet gebeurd.

4%
Bedrijven die geld ophalen via Funderbeam, betalen 3.500 euro plus een commissie van vier procent op het opgehaalde bedrag.

Funderbeam wordt vaak voorgesteld als een ‘disruptor’ voor de beurzen, maar Dalsgaard ziet dat anders. ‘Ik zie het meer als een evolutie die de bestaande beurzen zullen uitgaan. We willen de beurs niet vervangen, we kunnen ook complementair zijn. Zo hebben we al een joint venture afgesloten met de beurs van Kroatië. Zij kunnen jonge bedrijven die nog niet klaar zijn voor de echte beurs doorverwijzen naar ons. De  grote aandelenbeurzen houden ons wel in de gaten, ja. Misschien dat één van hen ons op een dag zal willen overnemen. Maar op dit moment proberen we zelfstandig te groeien.’

Funderbeam kijkt voor die groei in eerste instantie naar Europa en Azië. De VS zijn voorlopig nog onontgonnen terrein omdat de financiële toezichthouder SEC daar de boot nog afhoudt. ‘De grootste markten, Duitsland, het VK en Frankrijk, zijn tegelijk de meer concurrentiële. Je hebt daar ook grote crowdfundingplatformen zoals Seeders, Companisto en Crowdcube, die ook opschuiven in de richting van tradingplatformen. Middelgrote landen als België en Nederland zijn interessant omdat daar volgens ons nog relatief weinig aanbod bestaat.’

Snapchat

©Dries Ceuppens

‘Een sector die we wél willen ontwrichten, is die van het klassieke financieringstraject voor start-ups, die eerst wat zaaikapitaal krijgen en dan oplopende kapitaalrondes moeten organiseren. Het is toch wel gek dat de durfkapitaalsector, wiens job het is om innovatie te spotten, zijn eigen manier van werken al decennialang niet veranderd heeft’, merkt Dalsgaard op.

‘Kijk naar de beursgang van Snap  (het bedrijf achter Snapchat). Op de secundaire markt was dat tot nu toe een heel slechte belegging. Zo’n bedrijf was misschien beter in een vroeger stadium al publiek verhandeld geweest, dan zou het niet met zo’n overwaardering naar de beurs gegaan zijn. We zijn vandaag nog niet klaar voor een operatie van een miljard dollar, maar in principe zie ik geen limiet op het bedrag.'

Die grote ambities van Funderbeam staan natuurlijk niet los van het eigen verdienmodel. Als belegger hoef je momenteel niet te betalen om op het platform te traden – er wordt alleen ‘carry fee’ van drie procent ingehouden in geval van een exit waarbij de beleggers worden uitbetaald. Maar de bedrijven die op het platform komen, betalen wel: een vast bedrag van 3.500 euro plus een commissie van vier procent op het opgehaalde kapitaal. Een operatie van vijf miljoen zou het bedrijf in één klap meer dan 200.000 euro inkomsten opleveren.

Mocht het u allemaal zin geven om zelf in Funderbeam te beleggen: dat kan. De aandelen van het bedrijfje, dat zelf al zeven miljoen euro heeft opgehaald, worden namelijk op zijn eigen platform verhandeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content