Advertentie
Advertentie
blog

Silicon Valley steekt de brug over

De Sears Building in downtown Oakland, toekomstig (gedeeltelijk) hoofdkwartier van Uber. ©EPA

Steden overal ter wereld zouden moorden begaan om het nieuwe hoofdkwartier van een van de hipste start-ups van deze tijd op hun grondgebied te krijgen. In Silicon Valley zelf ligt dat anders.

Silicon Valley barst uit zijn voegen. Bijna letterlijk. Wat begon als een bijenkorf van technologische activiteit, voornamelijk in chips en hardware, in de buurt van de voor het overige weinig opwindende stad San Jose, verplaatste zich de voorbije jaren en decennia steeds meer in noordelijke richting. Jong techpersoneel woont graag in een bruisende stedelijke omgeving, dus voor de oprichters van Airbnb, Dropbox, Twitter, en vele andere was de keuze voor San Francisco natuurlijk.

Op die manier groeide de Valley en werd de naam synoniem voor de hele strook tussen San Jose en San Francisco, beide steden incluis. En verhuisde het zwaartepunt naar die laatste.

Maar de ruimte is stilaan op. San Francisco is maar 7 mijl op 7 mijl, en het echte centrum – met deftig openbaar vervoer en niet te veel mist – is nog kleiner. De prijzen zijn hallucinant en worden stilaan onbetaalbaar, zelfs voor de techindustrie zelf.

Om die reden keek Uber voor een uitbreiding van zijn bestaande hoofdkantoor naar de overkant van de baai. Daar ligt Oakland, een stad van ongeveer een half miljoen mensen die amper een korte metrorit of iets langere autorit over de Bay Bridge (ALTIJD file) verwijderd is van San Francsico, maar voor veel San Franciscans even goed in een ander werelddeel had kunnen liggen.

(Niet voor mij overigens. Ik ben een heel gelukkige inwoner van Oakland.)

Uber kocht eind vorige maand in downtown Oakland de zogenaamde Sears Building, een voormalig warenhuis dat al langer klaarlag om door een techbedrijf ingepalmd te worden. Er is plaats voor 3.000 mensen, het ligt pal op een metrohalte, heeft allerlei hippe horeca op het gelijkvloers en een groot terras op het dak. Een no-brainer dus voor een bedrijf als Uber, dat er 124 miljoen dollar voor neertelt.

De oversteek van Uber zal pas rond zijn in 2017 en is maar gedeeltelijk, want het bedrijf bouwt ook een nieuwe hoofdzetel in San Francisco. En met Pandora en nog enkele start-ups had Oakland al een klein beetje Silicon Valley in zich. Maar dat Uber er zijn intrek neemt, is een big deal. Uber wordt er in één klap de grootste private werkgever.

Het spreekt voor zich dat burgemeester Libby Schaaf van Oakland de start-up van 50 miljard dollar heel graag ziet komen. Uber gaat downtown Oakland, dat er lang verloederd bijlag, onvermijdelijk veranderen. Schaaf had eerder al openlijk Google uitgenodigd om er zijn vlag te planten.

Maar Uber, en alles wat er in het zog volgt, gaat Oakland onvermijdelijk op een andere manier veranderen. Nieuwe bars met ambachtelijke cocktails en eethuizen met met overprijsde artisanale toast en boerenkoolsalade zullen opduiken om het techvolk te voeden. Vastgoed zal nog duurder worden en sommige bevolkingsgroepen die historisch gezien tot het weefsel van de stad behoren zullen uit de markt geduwd worden.

Het risico is dat het klassieke patroon van gentrification zich zal voltrekken, en dat heeft in San Francisco door de hele techboom al vele wonden geslagen. Buurten als SOMA en The Mission zijn veranderd van authentieke wijken naar dure paradijzen voor techyuppies. Tech is nu de dominante cultuur in de bakermat van de Beat poets.

In Oakland vrezen velen voor een gelijkaardig scenario. Oakland is een van de meest diverse steden van de VS en staat vooral bekend om zijn activistische cultuur. Nog altijd is Oakland een plek waar de potjes snel aan het koken gaan. Toen aan de overkant van het land in New York de protestbeweging Occupy Wall Street gebeurde, vond in Oakland de meest fanatieke parallelle betoging plaats.

Die traditie clasht met het techkapitalisme. Ondanks het enthousiamse van het stadsbestuur reageerden velen in Oakland  ongerust op het nieuws dat Uber gaat arriveren.

 

 

 

 

Langs de andere kant is de komst van Uber de kroon op het werk van een hele opwaardering. De meningen zijn verdeeld. ‘Ik snap de bezorgdheid’, zei mijn altijd pragmatische buurman, toch zeker geen raszuivere kapitalist. ‘Maar het is goed voor Oakland.’

Het stond in de sterren geschreven dat Oakland met al zijn troeven opgeslorpt zou worden door de bloeiende techindustrie. Het is zelfs een beetje bizar dat het zo lang geduurd heeft.

En ik vermoed sterk dat, ondanks de tegenstrubbelingen, de groei van Silicon Valley niet te stuiten valt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud