Badminton bezoedelt olympische geest

De scheidsrechter roept de Chinese speelsters tot de orde - foto: Bazuki Muhammad

Vier badmintonteams die in het dubbelspel voor vrouwen met opzet hun wedstrijd verloren om in de kwartfinales tegen zwakkere tegenstanders te komen, zijn uit de competitie gezet. De sportieve geest van de Olympische Spelen te grabbel gegooid, roepen critici. 'Dat gebeurt al jaren', klinkt het cynisch in de badminton-wereld.

De zondaars die met de vinger worden gewezen zijn twee duo's uit Zuid-Korea, een team uit Indonesië en een koppel uit China. Vooral de ‘wedstrijd’ tussen het Chinese topduo Wang Xiaoli-Yu Yang en een Koreaans team schandaliseerde zowel het publiek als de scheidsrechter.

De wedstrijd duurde amper 23 minuten en de langste rally telde nauwelijks vier slagen, tal van opslagen kwamen in het net terecht. De schijnvertoning werd op een bepaald ogenblik zo erg dat het publiek luid begon te boeën. De scheidsrechter maande de speelsters zelfs aan en dreigde met diskwalificatie.

Door met opzet te verliezen komen de Chinezen in de kwartfinales tegen een minder sterk team terecht. Drie andere duo's voerden een gelijkaardige show op.

‘De ploegen worden ervan beschuldigd niet hun uiterste best te hebben gedaan om de wedstrijd te winnen. Ze hebben zich op een manier gedragen die schadelijk is voor de sport’, zo liet de internationale badmintonfederatie achteraf weten in een mededeling.

Met de olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen, heeft dit uiteraard niets te maken. Punt 5 van de fundamentele principes van het olympisch charter zegt immers dat die ‘olympic spirit wederzijds begrip vereist in een geest van vriendschap, solidariteit en fair play’.

Een match met opzet verliezen is niet echt een vorm van fair play. Het was niet duidelijk of het Internationaal Olympisch Comité (IOC)zelf actie zou ondernemen, het IOC laat dat doorgaans over aan de federaties van de individuele sporten.

‘We hebben er het volste vertrouwen in dat de federatie (van badminton, nvdr) de nodige stappen zal ondernemen. Ze hebben ervaring om met zulke zaken om te gaan’, aldus IOC-woordvoerder Mark Adams.

De twee Chinese topteams van het badminton proberen elkaar in alle tornooien te vermijden, zo zegt de Bulgaarse speelster Alesia Zaitsave. ‘Ze hebben al 20 wedstrijden lang niet tegen elkaar gespeeld. Ze doen gewoon hun zin’.

Het Chinese staatspersagentschap Xinhua verzekerde dat het land ‘tegen gedragingen of acties is die in strijd zijn met de sportethiek. De Chinese sportdelegatie neemt het incident in het dubbel vrouwen van het badminton ernstig’, luidde het.

Uiteindelijk besliste de internationale badmintonfederatie woensdagmiddag om de acht vrouwen te diskwalificeren. 'Maar ze worden niet uitgesloten van verdere deelname aan de Spelen', liet het IOC weten. Dat betekent allicht dat ze nog verder mogen deelnemen aan de individuele competitie en het gemengd dubbel.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud