Glazen plafond bestaat ook bij start-ups

©Ã‚© P. Winbladh/zefa/Corbis

Het glazen plafond blijkt niet alleen in grote bedrijven te bestaan. De oprichters van Europese start-ups zijn voor 85 procent mannen, zo leert de tweede editie van de European Startup Monitor (ESM).

De ESM is een studie naar het ‘ecosysteem’ van Europese start-ups. Er werden 2.515 start-ups voor bevraagd uit 18 Europese landen.

Van de 6.340 oprichters van die bedrijven blijken er maar liefst 85 procent van het mannelijke geslacht te zijn. Er zijn wel aanzienlijke verschillen per land. Het VK telt een derde vrouwelijke oprichters, terwijl andere landen rond of onder de tien procent zitten. In België had 11,1 procent van de ondervraagde bedrijven een vrouw als oprichter.

De landcijfers in deze studie zijn wel met een korrel zout te nemen. Navraag leert dat de Belgische cijfers betrekking hebben op amper 87 start-ups, wat te weinig is om statistisch relevante conclusies te trekken. Zo beweert de ESM ook dat slechts een derde van de oprichters in ons land ook de Belgische nationaliteit heeft, wat weinig waarschijnlijk lijkt.

Volgens de ESM zijn Europese oprichters gemiddeld zowat dertig jaar oud. Voor ongeveer een vijfde van de start-ups zijn het werven van klanten en het stimuleren van de verkoop de belangrijkste uitdagingen.

De meeste bedrijven denken en werken internationaal, maar daarbij botsen ze in Europa nog altijd op nationale grenzen. De verschillen in wetgeving en regulering worden door de meeste oprichters aangeduid als de belangrijkste rem op internationale expansie. De Europese Unie moet dan ook dringend werk maken van een eengemaakt regelgevend kader, klinkt het.

De enquête toont ook aan dat de meeste Europese groeibedrijven een model kiezen van samenwerking om de markt te veroveren en hun verkoop te doen toenemen. Die samenwerking vindt zowel plaats met grote, gevestigde bedrijven als met andere start-ups.

Volgens Karen Boers van de Belgische koepelvereniging Startups.be, die aan de studie meewerkte, valt van die samenwerking op korte en middellange termijn meer heil te verwachten dan van een Europese harmonisatie. Dat laatste is een erg tijdrovend proces waarbij lidstaten op de rem kunnen gaan staan. De tijdsgeest is er ook niet naar om nationale regels op te geven voor ‘meer Europa’.

Boers zegt meer te geloven in technologische oplossingen, zoals online platformen die start-ups helpen om te gaan met de verschillende regels in de markten waar ze actief zijn. Ze was ook één van de drijvende krachten achter het European Startup Network (ESN), dat een Europees ‘ecosysteem’ probeert uit te bouwen waar ondernemers uit verschillende landen elkaar kunnen helpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud