Advertentie

Imec zet schouders onder online kastenbouwers

Treespoke, een Gentse start-up van drie jonge ondernemers, is een van de zes geselecteerden voor het imec.istart-programma van de gerenommeerde Leuvense onderzoeksinstelling Imec.

Kent u het probleem? U bouwt, verbouwt of verhuist en u hebt kasten nodig. IKEA valt snel af wegens niet bijster origineel, maar een schrijnwerker die een kast op maat maakt, kost een fortuin. Wat doet u? Tim Dierickx, Diederik Vanbrabant en Gregory Van Hoonacker, drie ondernemende dertigers met een executive MBA bij Vlerick, begonnen een jaar geleden over die vraag na te denken. ‘We hadden alle drie hetzelfde probleem en we waren op zoek naar een idee om een bedrijf op te richten’, vertelt Van Hoonacker (33). ‘Zo kwamen we op het idee om een online platform op te zetten waarbij particulieren snel, makkelijk en om het even wanneer een betaalbare kast op maat kunnen laten maken.’

Treespoke was geboren. De drie jonge ondernemers begonnen in juli vorig jaar hun concept te ontwikkelen en sinds januari is hun website operationeel. U kunt er de lengte, breedte en diepte van een voorontworpen multiplex kast met schuifknoppen aanpassen. U kunt ook het aantal schappen en tussenschotten kiezen en de afwerking bepalen, bijvoorbeeld in berk- of eikfineer of in zwart of wit laminaat. Terwijl u de opties of wijzigingen aanklikt, ziet u de prijs veranderen.

We zoeken dit jaar 1 miljoen euro vers kapitaal. We zijn in gesprek met enkele businessangels.
gregory van hoonacker
mede-oprichter treespoke

De drie ondernemers hebben zelf geen schrijnwerkerij. ‘We doen een beroep op de overcapaciteit bij andere schrijnwerkers’, zegt Van Hoonacker. ‘Om mee te kunnen met de vraag van hun klanten hebben die vaak geïnvesteerd in een dure computergestuurde CNC-freesmachine. Maar die staat vaak stil. We laten onze bestellingen op hun machines maken, zodat ze lokaal geproduceerd zijn. Die aanpak maakt het bedrijf ook makkelijk schaalbaar: we gebruiken hetzelfde idee en dezelfde software in Nederland, Duitsland of Frankrijk, met andere lokale schrijnwerkers. We waken nauwgezet over de kwaliteit door enkel de modernste machines te selecteren en door met een schrijnwerker op controle te gaan.’

Treespoke verwerkte al een 20-tal bestellingen. In de vijf maanden dat het platform operationeel is, is dat redelijk bescheiden. Dat komt volgens Van Hoonacker doordat het bedrijf nog geen marketing heeft gevoerd. ‘We zijn wel terug te vinden in pop-upwinkels en restaurantjes zoals Balls&Glory in Gent.’ Om de verkoop aan te zwengelen gaat Treespoke dit jaar op zoek naar 1 miljoen euro vers kapitaal. Gesprekken met enkele businessangels lopen.

Daar komt nu ook een financiële en logistieke ondersteuning van Imec bij, het onderzoekscentrum voor nanotechnologie en digitale technologie. Treespoke is gekozen als een van de zes nieuwkomers in het imec.istart-programma: een coaching- en netwerkinitiatief voor beloftevolle starters.

‘Imec is een belangrijke accelerator. Het heeft heel wat kennis over start-ups. Er is een academy waar je hoogstaande opleidingen kan volgen over IT en over juridische of financiële aspecten van je bedrijf’, zegt Van Hoonacker. Imec neemt ook een financieel belang in de start-up. Hoeveel wil Van Hoonacker niet kwijt.

Op dit moment draait het bedrijf nog op zijn eerste kapitaalronde van 300.000 euro. De extra centen moeten dienen voor sales&marketing, IT- en productontwikkeling. ‘We willen onder meer lades en deurtjes op onze kasten aanbieden, zodat klanten op ons platform een volledige dressing kunnen samenstellen.’

De 5 andere beloftes van Imec

Airshaper (Antwerpen) ontwikkelde een online tool om de aerodynamische eigenschappen van een voorwerp automatisch te berekenen. Het maakt het ontwerpproces sneller, makkelijker toegankelijk en goedkoper (geen windtunnel nodig).

Greygin (Kortrijk) bouwde Play it Safe, een online platform om via games veiligheidsopleidingen te geven voor bedrijven en ziekenhuizen.

Happs (Gent) ontwikkelde Karaton, een humoristisch en avontuurlijk computerspel dat dyslectische kinderen helpt spelenderwijs hun spelling en leesvaardigheid te verbeteren.

T-Mining (Antwerpen) werd opgericht door enkele anciens uit de logistieke sector. Ze maken gebruik van blockchain (technologie voor de beveiliging van transacties tussen contractanten onderling) om de info en rechten die verbonden zijn aan een container veiliger en efficiënter uit te wisselen.

Yields (Brugge) ontwikkelde een systeem om de accuraatheid van de algoritmes achter artificiële intelligentie te monitoren en bij te sturen. Het wordt nu al gebruikt in de financiële wereld, maar binnenkort ook in de e-commerce.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud