Student-ondernemers houden straks meer inkomsten over

©REUTERS

Steeds meer studenten beginnen tijdens hun studies met ondernemen. De regering springt bij met een statuut dat de nadelen tegenover gewone jobstudenten wegneemt.

Elk jaar combineren meer jongeren hun studies met ondernemen. Intussen zijn ze met enkele duizenden, een optimistische schatting spreekt zelfs van goed 5.000. Vier op de tien gaan na hun studies door met ondernemen.

Maar hun statuut was ongunstiger dan dat van wie als jobstudent een zakcentje bijverdiende. De regering wil daar nu een mouw aan passen. De nieuwe regels gaan op 1 januari in.

Om te beginnen verhoogt de regering het plafond om sociale bijdragen te betalen. Op de eerste 6.505,33 euro inkomsten (na aftrek van kosten) zijn geen bijdragen verschuldigd. Boven dat plafond geldt in 2017 het gangbare tarief van 21 procent, dat in 2018 naar 20,5 procent zakt. Vanaf 13.010,66 euro inkomsten geldt het statuut van zelfstandige in hoofdberoep.

Ter vergelijking: tot eind dit jaar is er voor studenten een subcategorie bij de zelfstandigen in bijberoep. Hun eerste inkomsten zijn vrijgesteld, maar ze betalen op hun inkomen tussen 1.439,42 en 6.815,52 euro sociale bijdragen aan een verminderd tarief. Als de inkomsten boven 6.815,52 euro gaan, dan betalen ze de sociale lasten (dit jaar 21,5 procent) op al hun inkomsten, vanaf de eerste euro.

Voor het behoud van de rechten op de gezondheidszorg als persoon ten laste geldt dezelfde drempel van 6.505,33 euro. Tot die drempel blijft de student bij een ziekenfonds aangesloten als gezinslid van - doorgaans - (een van) de ouders.

Een kind blijft fiscaal ten laste van zijn ouders zolang het niet meer verdient dan 3.010 euro (bedrag 2016) of 4.490 euro als kind van een alleenstaande ouder. Voor een jobstudent wordt de eerste 2.600 euro die hij verdient, niet meegerekend. Dat zal met het nieuwe statuut ook zo zijn voor student-ondernemers.

Overigens hangt het recht op kinderbijslag niet af van hoeveel iemand verdient, maar van hoeveel uren hij werkt. Hij mag niet meer dan 240 uren per kwartaal werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud