Advertentie
netto

Van stroomleverancier switchen zonder papierwerk

©June

De Antwerpse start-up June Energy wil uw energieverbruik meten en u laten switchen naar de goedkoopste leverancier. Automatisch, zonder papierwerk. Dat zou een jaarlijkse besparing van meer dan 10 procent opleveren.

De meesten onder ons kunnen flink besparen op hun energiefactuur. Volgens de energieregulator VREG tot gemiddeld 280 euro per gezin per jaar. Maar dan moeten we de moeite nemen om regelmatig van leverancier te veranderen. En dat doen zeven op de tien Belgen bijna vijftien jaar na de vrijmaking van de energiemarkt nog altijd niet. Het opzoekings- en papierwerk vormen te grote, vooral psychologische, drempels.

Camera op stroommeter

Op beide barrières wil June Energy een antwoord bieden. De één jaar oude start-up uit Antwerpen digitaliseert uw analoge stroom- en/of gasmeter door er een toestel met een cameraatje op te plaatsen. Dat seint in realtime uw verbruik door naar uw smartphone of tablet en naar het platform van June.

hoe werkt het?

Het June-pakket bevat één of twee lezer(s) die u zelf aan uw stroom- of gasmeter hangt.

De ‘communicatiemodule’ plaatst u in een leefruimte met een goede wifi-ontvangst. Dat apparaat verzamelt via een open radiofrequentie de data van de lezer(s) en stuurt ze door naar het June-platform.

Met die realtimegegevens helpt June u van energieleverancier te veranderen. Automatisch, u hoeft zelf geen papierwerk te doen.

June kost 4,99 euro per maand. Voor de eerste meterlezer betaalt u 89 euro waarborg, voor elke bijkomende meter 40 euro extra.

Daar zoekt een algoritme naar het goedkoopste energietarief voor u. Als u daarvoor moet overstappen naar een andere leverancier, verzorgt June het papierwerk en de domiciliëring. De klant behoudt wel de controle doordat hij het fiat moet geven voor een switch en bepaalde leveranciers kan uitsluiten. June heeft drie maanden verbruiksdata nodig om een profiel van klanten te maken. Daarna kunnen ze voor het eerst van leverancier veranderen. Dat kan tot twaalf keer per jaar - een overdracht duurt 30 dagen.

Tot 600 euro besparing per jaar

June benadrukt dat het onafhankelijk van de energieleveranciers werkt. Zijn inkomsten haalt het uit de abonnementsformule voor zijn dienst, 4,99 euro per maand. Wie ondanks een jaarabonnement minder dan 60 euro op zijn energiekosten bespaart, de kostprijs van dat abonnement, krijgt het verschil tot 60 euro terugbetaald.

De start-up onderschrijft net als de energieregulator dat een gezin gemiddeld 250 euro per jaar - tot zelfs 600 euro - kan besparen. Dat is goed voor een besparing van meer dan 10 procent op de gemiddelde energiefactuur (elektriciteit en gas) van 2.170 euro.

Ook voor bedrijven

De dienst is ook beschikbaar voor kleine bedrijven. Met een verbruik dat vijf tot zes keer groter is dan dat van een gezin kunnen zij met June gemiddeld 1.500 euro per jaar besparen, tot uitschieters van 4.000 à 6.000 euro.

De meeste energie leveranciers zien ons niet graag komen.

vincent de dobbeleer
oprichter june energy

‘De meeste energieleveranciers zien ons niet graag komen’, zegt Vincent De Dobbeleer (38), een van de drie oprichters. ‘Vooral zij die klanten lokken met promoties om ze daarna naar een duurder abonnement te loodsen.’ De Dobbeleer is een marketeer met tien jaar ervaring in de energiesector, hij werkte bij Nuon en Eneco.

Meer dan 1000 klanten

June ging vorige zomer van start en telt ondertussen meer dan 1.000 klanten, goed voor 2.000 geïnstalleerde meettoestellen. Met een maandelijkse groei van 400 à 500 particulieren wil de start-up eind dit jaar 4.000 tot 5.000 klanten tellen.

Het startkapitaal van 1 miljoen euro kwam voor zowat de helft van businessangel Francois Lagae, een Brusselse softwareondernemer die jonge ondernemers coacht. Voor eind dit jaar wil June 3 miljoen euro extra kapitaal ophalen, bij durfkapitaalinvesteerders in het binnen-of buitenland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie