Astronauten krijgen supervoedsel uit Mol in ruimtestation ISS

©BELGAIMAGE

Wetenschappers sturen voor het eerst spiruline, een superbacterie die voeding en zuurstof produceert, naar de ruimte. De bacterie moet het afval van de astronauten recycleren tot een lekker hapje.

In november wordt voor het eerst spiruline naar het internationale ruimtestation ISS gestuurd. Het ‘superfood’ voor astronauten, dat veel weg heeft van algen, kan eenvoudig en zeer compact worden gekweekt aan boord van een ruimteschip.

Het experiment is het initiatief van wetenschappers van het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, die zich al tien jaar over spiruline buigen omdat de bacterie bijzonder voedzaam is. Zo wordt spiruline gekweekt in de Democratische Republiek Congo (DCR) om er ondervoeding tegen te gaan. Het groene goedje bevat meer dan 60 procent proteïnen, veel vitaminen en ook gezonde vetzuren.

Een astronaut in de ruimte verbruikt per dag ongeveer 1 kg zuurstof, 1 kg voedsel, 3 liter drinkwater en 15 liter water voor persoonlijke hygiëne. Daardoor zijn bijvoorbeeld voor een reis naar Mars, die tot drie jaar kan duren, gigantische hoeveelheden water en voedsel nodig.

KORT

Het proefpakketje met de superbacterie spiruline dat het nucleaire Studiecentrum in Mol in november naar de ruimte mag sturen moet compact zijn, om zo weinig mogelijk plaats in te nemen in het ruimtestation ISS. De kweekstolp voor spiruline is dan ook maar 20 op 20 cm groot. Bovendien hoeven de astronauten er amper naar te kijken. De groei zal online vanuit Mol worden opgevolgd.

In de zoektocht naar een oplossing voor dat probleem lanceerde het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) een proefproject waarbij het afval van de astronauten wordt omgezet in voedsel en zuurstof. Spiruline wordt gebruikt bij één experiment in dit project.

‘Spiruline heeft het voordeel dat het afvalwater kan zuiveren, de lucht kan omzetten in zuurstof én dat de biomassa die daarna overblijft ook nog eens eetbaar is’, zegt Natalie Leys, microbiologe van het Studiecentrum in Mol.

De spiruline zal worden gekweekt in een kleine bioreactor van ongeveer 20 op 20 cm. De groei zal online worden opgevolgd.

Leys: ‘We hebben de voorbije jaren intensief proeven gedaan op de Aarde, maar nu pas zullen we te weten komen hoe spiruline werkt als het onderhevig is aan kosmische straling. Ook de gewichtloosheid gaat waarschijnlijk een rol spelen. We zijn dan ook benieuwd of spiruline evengoed zijn werk zal kunnen doen bij de recyclage van het water aan boord van het ruimteschip. En ook of de voedingswaarde behouden blijft.’

De stolp met spiruline vertrekt eind november naar het International Space Station (ISS). Mol verwacht de eerste stalen na één maand al terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud