Fotostudio voor chefs haalt geld op

©RV DOC

Apicbase, een start-up die professionele chefs gerechten helpt fotograferen en archiveren, haalt 700.000 euro op. Het geld komt van Vlaamse business angels en van Vlaio, een agentschap van de Vlaamse overheid.

Hoe maak ik een archief van mijn gerechten?, vroeg Julien Burlat, de chef van het Antwerpse sterrenrestaurant Dôme, zich zo’n vijf jaar geleden af. Zoals veel chefs nam hij af en toe een foto van een nieuw gerecht, maar behalve onduidelijke beelden leverde dat geregeld verwarring op. Was dat een artisjok die naast de zeebaars lag?

700.000
Met 700.000 euro vers geld wil Apicbase nieuwe klanten vinden.

Burlat vroeg hulp aan Carl Jacobs, een kunsthistoricus met een passie voor gastronomie. Met de fotografiespecialist Kim Rothuys ontwikkelde die een kleine fotostudio die op het werkblad bij Dôme geplaatst werd. Boven het bord hing een digitaal fototoestel. Ledlampen zorgden voor de belichting. ‘Het was een simpele manier om gerechten vast te leggen’, zegt Jacobs. ‘Je kreeg gestandaardiseerde beelden van uniforme kwaliteit. Ideaal voor een archief.’

De drie vrienden merkten dat ook andere chefs belangstelling hadden voor de fotostudio en ze richtten Apicbase op. Behalve sterrenzaken in België, Frankrijk en Spanje, wisten ze ook de Amerikaanse driesterrenchef Thomas Keller warm te maken. Hij gebruikt de studio om gerechten uit zijn twee toprestaurants, The French Laundry en Per Se, vast te leggen.

Gaandeweg koppelde de start-up (er werken nu zeven mensen) steeds meer software aan zijn fotostudio. Chefs kunnen op basis van de beelden aan kostprijsberekening doen of labels voor allergenen toevoegen. Daardoor is ook de klantenbasis gegroeid. ‘We focussen meer op bedrijfsklanten en grote cateraars’, zegt Jacobs.

Apicbase heeft ongeveer 100 klanten per jaar. Om dat aantal te doen groeien, wil de start-up investeren in marketing en verkoop. Daarvoor kan hij een beroep doen op 700.000 euro bijkomende middelen. Dat geld is verspreid over een lening en een subsidie van Vlaio, een agentschap van de Vlaamse overheid. Daarnaast stopten ook individuele investeerders via het Business Angel Netwerk Vlaanderen het bedrijf geld toe. Eén van hen is Jan Verbeke, een investeerder met een IT-achtergrond. Hij wordt de voorzitter van Apicbase.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud