Fransen kopen Luikse slimme straatverlichting

©doc

De Franse groep Lacroix koopt het Luikse bedrijf SmartNodes over, dat technologie in huis heeft om de straatverlichting aan te passen aan de verkeersdrukte.

SmartNodes is een vijf jaar oude spin-off van de universiteiten van Luik en Louvain-la-Neuve (UCL). Het ontwikkelde sensoren die langs wegen kunnen worden geïnstalleerd om te meten hoe druk het is en welke weggebruikers vooral actief zijn (auto’s, fietsen of voetgangers).

Met die informatie kan de straatverlichting beter worden afgesteld op de noden van het moment. Omdat die koppeling rechtstreeks verloopt, dus zonder toedoen van een centrale computer of cloudsoftware, kan de verlichting sneller reageren dan bij concurrerende systemen, zegt het bedrijf.

15 werknemers

SmartNodes telt een vijftiental werknemers. Een overnamebedrag is niet bekend. De verkopende aandeelhouders zijn onder meer het investeringsfonds Vives (UCL), Noshaq (ex-Meusinvest), het interuniversitaire fonds QBIC en de vennootschap Gesval.

Overnemer Lacroix is een Franse installateur van technologische systemen die in meerdere Europese landen actief is. SmartNodes blijft met het bestaande team actief vanuit Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie