Advertentie
Advertentie

Gentse softwaregroep sluit deal met Blackberry

De Canadese softwaregroep Blackberry gaat de virtualisatietoepassingen van het Gentse Awingu verkopen. Awingu haalt ook 1,5 miljoen euro op, maar ziet Proximus als aandeelhouder vertrekken.

Awingu biedt oplossingen aan waarmee werknemers via hun browser toegang krijgen tot een ‘virtueel kantoor’ met al zijn softwaretoepassingen. Zo wordt het mogelijk alle courante kantoortaken uit te voeren vanop eender welke locatie en via eender welk toestel.

De internationale expansie van het bedrijf krijgt nu een boost dankzij een belangrijke deal met Blackberry, de Canadese aanbieder van zakelijke communicatiesoftware. Awingu krijgt er de status van ‘affiliate vendor’, wat inhoudt dat Blackberry de Gentse oplossingen wereldwijd onder zijn eigen merknaam zal verkopen en ondersteunen.

Blackberry

Blackberry wordt door velen nog geassocieerd met de gelijknamige smartphones, die van de markt gespeeld werd door het succes van Apple en Samsung. Het Canadese bedrijf stootte zijn hardware in 2016 echter af en bouwde een verdienmodel rond softwareoplossingen voor veilige en betrouwbare communicatie. Met succes: Blackberry zal dit boekjaar weer uit de rode cijfers raken en zit nog op een netto cashberg van 1,7 miljard dollar.

Walter Van Uytven, de CEO van Awingu, verwacht veel van de samenwerking met de Canadezen. ‘Met onze oplossing vult Blackberry een leemte in zijn aanbod. Samen staan we sterker dan concurrenten als Citrix of VMWare. Blackberry staat ook sterk aan de top van de bedrijvenmarkt, waar het onder meer grote banken en militaire organisaties onder zijn klanten telt.’

Elk jaar verdubbelt de omzet en stijgt het aantal gebruikers met een veelvoud. Daar ligt onze focus.
walter van uytven
ceo awingu

Een andere opsteker voor het bedrijf is dat zijn virtualisatie-oplossing door zowat 20.000 federale ambtenaren zal worden gebruikt. De procedure daarvoor werd opgestart door de kanselarij van de eerste minister, die bevoegd is voor het IT-beleid van de federale overheid. De software van Awingu wordt nu al gebruikt door de federale politie en verschillende lokale politiezones.

Kapitaalronde

Awingu werkt intussen ook op eigen kracht aan zijn expansie, met een nieuwe kapitaalronde van 1,5 miljoen euro. Die operatie wordt getrokken door de investeerders Michel Akkermans en Christian Dumolin, die nu de eerste en tweede aandeelhouder zijn. Ook de textielondernemer Philippe Vlerick heeft een belang in het bedrijf.

De bekende telecommanager en ondernemer Michel De Coster treedt namens Dumolin toe tot de raad van bestuur. In één adem werd ook de complexe kapitaalstructuur van Awingu, dat in 2013 ontstond uit een fusie van twee bedrijven van de serieondernemer Kristof De Spiegeleer, vereenvoudigd.

Awingu is zuinig met financiële cijfers, maar de officiële jaarrekeningen laten zien dat het bedrijf nog volop in een fase van investeringen zit. De resultatenrekening toonde eind 2017 een verlies van 3,66 miljoen euro, maar volgens Van Uytven is het nettoresultaat vertekend omdat alle investeringen in toekomstige groei, zoals in onderzoek en ontwikkeling en marketing, meteen als kosten worden geboekt in plaats van ze op de balans te activeren.

Omzet

‘Onze omzet verdubbelt elk jaar, en ook het aantal gebruikers stijgt jaarlijks met een veelvoud. Daar ligt onze operationele focus’, zegt Van Uytven.

De balans toont ook een toename van de financiële schuld met bijna 3 miljoen euro, maar het gaat om converteerbare leningen die tijdens een eerdere kapitaalronde in april volledig in kapitaal werden omgezet. Het negatieve eigen vermogen werd daarmee weer aangezuiverd.

proximus stapt eruit

Het telecombedrijf Proximus, een vroege aandeelhouder en zakelijke partner van Awingu, heeft zijn minderheidsbelang in het bedrijf onlangs verkocht aan bestaande aandeelhouders en nieuwe investeerders.

‘We hebben Awingu bijgestaan in de eerste jaren van zijn ontwikkeling, maar zijn van mening dat we niet langer de juiste partner waren om het bedrijf verder te ondersteunen’, aldus Proximus, dat verder geen details geeft. ‘Het softwaregebaseerde zakenmodel van Awingu en de internationale ambities sluiten onvoldoende aan bij onze kernactiviteit als telecom- en IT-integrator’, oordeelt de operator.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie