Advertentie

Gentse start-up maakt slapende patenten wakker

Thingit-oprichter Wouter Vandamme met de opvouwkano Onak. ©rv

Thingit helpt bedrijven hun patenten onder het stof vandaan te halen. De Gentse start-up haalde daarvoor rasondernemer Philippe Vlerick aan boord als inversteerder.

Per werkdag worden in ons land tien patenten aangevraagd door uitvinders en bedrijven die hun intellectueel eigendomsrecht willen beschermen. Vorig jaar legden Belgen 2.381 patenten neer bij het Europees Patentenbureau. In patenten per inwoner prijkt ons land daarmee op de achtste plaats. Maar met een groot deel van die patenten wordt uiteindelijk niets gedaan. Het Gentse innovatiebedrijf Thingit dat twee jaar geleden door Wouter Vandamme werd opgericht wil daar verandering in brengen.

‘Veel bedrijven laten hun intellectuele eigendom onbenut, of ze gebruiken patenten slechts voor één toepassing, terwijl ze ook nieuwe inkomsten zouden kunnen genereren in tal van andere markten’, zegt de 36-jarige ingenieur.

Bedrijven benutten de technologie die ze in huis hebben nog onvoldoende. Ze laten enorme markten liggen.
wouter vandamme
oprichter thingit

Met zijn bedrijf haalde Vandamme de start-up Onak binnen als klant, die furore maakte met zijn opvouwbare kano. ‘Onak zit in volle opstartfase. Het investeert al zijn energie in het naar de markt brengen van zijn vouwkano’, zegt Vandamme. ‘Maar tegelijk heeft het bedrijf technologie in huis met een extreem licht en sterk materiaal dat betaalbaar is, drijft en opgevouwen kan worden. Dat biedt tal van mogelijkheden om ook andere markten aan te boren zoals materialen voor containers, de auto-industrie tot zelfs vliegtuigvleugels.’

Ook de coatingspecialist Europlasma uit Oudenaarde ging met Thingit in zee. De start-up gebruikte een database van 90 miljoen patenten om de markt in kaart te brengen en nieuwe toepassingsmogelijkheden te zoeken voor hun coatings die nu voor filters, sportkledij en elektronica gebruikt worden. Thingit kwam met een lange lijst van nieuwe markten en mogelijke toepassingen, zoals luiers, batterijonderdelen, contactlenzen, printkoppen en orthopedische implantaten.

Nieuwe markten zoeken

Maar Thingit gaat verder dan het in kaart brengen van de markt aan de hand van bestaande patenten. Het helpt zijn klanten ook een strategie uit te werken om met bestaande technologie nieuwe markten te bestormen, daarvoor een businessplan uit te werken en eventueel partnerbedrijven aan te trekken.

Thingit

> Opgericht in 2015 door Wouter Vandamme.

> Helpt bedrijven hun slapende patenten wakker te maken en nieuwe markten te zoeken voor bestaande technologie.

> Philippe Vlerick investeerde in de innovatie-start-up.

> Verwachte omzet: (2016) 170.000 euro, (2017) 350.000 euro.

> Vijf werknemers.

Voor Onak worden momenteel klanten, partners en financiering aangetrokken om een volwaardig bedrijf uit te bouwen rond de nevenactiviteiten. Voor Europlasma gaat Thingit testprogramma’s opzetten met potentiële klanten. Thingit werkt grotendeels met een succesvergoeding, waarbij het pas betaald krijgt als die nieuwe markten ook geld in het laatje brengen.

De tool van Thingit maakt het mogelijk in een patentendatabank op zoek te gaan naar innovatietrends in een bepaalde sector, te speuren naar potentiële markten, een beeld te schetsen van waar de concurrentie mee bezig is en binnen multinationals als Samsung op zoek te gaan naar die mensen die specialist zijn in een bepaalde technologische ontwikkeling.

‘Bedrijven hebben zelden de tijd om met hun technologie extra markten aan te boren. Ze focussen op hun corebusiness’, zegt Vandamme. ‘Dat is logisch, maar dan kunnen wij voor hen op zoek gaan naar partners die bijvoorbeeld onder licentie de technologie gebruiken en zo een extra inkomstenstroom creëren.’

Voor het textielbedrijf Devan Chemicals uit Ronse ging Thingit op zoek naar extra mogelijkheden voor zijn warmteregulerend textiel dat nu in matrassen en schoenen gebruikt wordt. Aan de hand van bestaande patenten ontdekte Thingit dat er ook in de medische sector toepassingsmogelijkheden zijn voor wondverzorging en verwarmde dekens.

 

Philippe Vlerick investeert

Philippe Vlerick ©BELGA/BELPRESS

Vandamme trok met zijn bedrijf de aandacht van captain of industry Philippe Vlerick. Nadat Thingit voor Vlerick de waarde van een patentenportfolio in kaart had gebracht, besloot hij te investeren in het jonge bedrijfje. De instap van zo’n zwaargewicht opende nieuwe deuren en biedt Thingit de kans om door te groeien.

Het bedrijf dat tot vandaag huist in het Gentse start-upcomplex van KBC Start It verhuist begin volgend jaar naar een ruimte van 200 vierkante meter in de Eskimofabriek in Gent. Het team telt intussen vijf mensen en heeft een expansieplan om ieder jaar te verdubbelen in omvang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud