Luikse Elysia is de snelst groeiende starter van het land

Elysia controleert de kwaliteit van radiofarmaceutische producten. ©doc

Het Luikse Elysia, dat de radioactiviteit van kankerbestrijdende materialen controleert, boekte over de voorbije vier jaar de grootste procentuele omzetgroei.

De Belgische tak van de consultant Deloitte kroonde donderdagavond laat de Luikse spin-off Elysia tot de winnaar van de Fast 50. Dat is een rangschikking van snelgroeiende Belgische start-ups. Elysia groeide de voorbije vier jaar, procentueel gezien, het snelst: het krikte zijn omzet met 2.857 procent op.

Elysia controleert de kwaliteit van radiofarmaceutische producten. Het gaat daarbij om een combinatie van isotopen en biologische moleculen die in het lichaam geïnjecteerd worden om bepaalde types kanker te detecteren. De mix is nodig om bij een PET-scan de kanker te laten ‘oplichten’.

Isotopen zijn in zekere mate radioactief, maar Elysia ontwerpt apparatuur die moet uitmaken of ze niet te radioactief zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de patiënt. ‘Ze moeten voldoende radioactief zijn voor detectie, maar niet té’, aldus CEO François Moonen.

Hard- en software

Elysia levert vooral apparatuur voor de labomgeving waarin de controles gebeuren. ‘Daar staat veel generieke apparatuur, maar wij voegen er de nodige hard- en software toe om de radioactiviteit te controleren’, besluit Moonen.

Moonen begon het bedrijf ongeveer vijf jaar geleden. Hij kreeg al snel een spin-offstatuut van de universiteit van Luik en haalde kapitaal op bij de toenmalige publieke financier Meusinvest en Inventure, een durfkapitaalfonds dat vooral actief is in het noorden en oosten van Europa.

IBA

In 2015 maakte het bedrijf al een kwantumsprong, met de overname van de noodlijdende Duitse concurrent Raytest. Het bedrijf groeide toen al naar 35 werknemers. Nu werken er 45 mensen en haalt het bedrijf zeker 5 miljoen uit verkoop.

Een belangrijke klant van Elysia is IBA, de Waalse ontwikkelaar van toestellen voor kankerbestrijding. Ongeveer 15 procent van de omzet van Elysia is te danken aan IBA. Toch maakt Moonen zich sterk dat hij niet van IBA afhankelijk is. ‘We hebben 200 klanten’, benadrukt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie