analyse

De wereld dorst naar koelte

©Photo News

Welk land koopt het meeste airconditioning? En heeft het daar het meeste reden toe?

Wie al eens naar de Verenigde Staten reisde, heeft vast de Arctische temperaturen opgemerkt in de meeste hotels, winkels en kantoorgebouwen. Amerikanen houden van airconditioning. In Thailand daarentegen, toch ook geen gematigd klimaat, trekken de meeste inwoners hun plan zonder klimaatcontrole.

Wie koopt al die airconditioners en hoe nauw hangt dat samen met de buitentemperatuur?

Klik hier indien de grafiek niet zichtbaar is.

Dat in Qatar heel wat airco’s worden verkocht en in Noorwegen nagenoeg geen, hoeft niet te verbazen. Maar waarom koopt Nieuw-Zeeland met zijn milde klimaat bijna evenveel airco’s per capita als het zwoele Singapore? Waarom koopt Japan meer airconditioning dan Saoedi-Arabië?

De Steekproef

De Steekproef gaat op zoek naar de cijfers achter het nieuws en het nieuws achter de cijfers. Elke week kiezen we een grafiek om tegen het licht te houden. 

Wereldwijd wordt 20 percent van de elektriciteitsproductie gebruikt voor koeling. Daarmee draagt airconditioning ironisch genoeg stevig bij tot de opwarming van de aarde. Het is aanlokkelijk om de grootverbruikers met de vinger te wijzen, maar landen vergelijken is complex.

In de Sahara vriest het 's nachts. En de Verenigde Staten hebben zowel het warme Florida als het frisse Alaska. 25 graden in het droge Madrid voelt aangenamer dan 25 graden in het vochtige Kuala Lumpur. Canada lijkt koud, maar heeft warme zomers. Vlamingen schakelen over van centrale verwarming naar warmtepompen (ook een soort airco), niet om te koelen maar om te verwarmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud