analyse

Gelukkige mensen hebben een hobby

©REUTERS

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Volgens de in 2002 overleden Amerikaanse econoom Tibor Scitovsky is het niet verwonderlijk dat we in het Westen zo ongelukkig zijn. We hebben meer geld en vrije tijd dan we weg mee weten. Vrije tijd is een zegen als je uitdagende hobby's hebt: houtbewerking, piano, zeilen of om het even wat. Maar als je die hobby's niet hebt, gaat al je geld en vrije tijd op aan doelloos surfen op het internet, de zoveelste serie op Netflix en de aankoop van nutteloze hebbedingen die op lange termijn weinig voldoening schenken.

Als hobby's gelukkig maken, waarom zitten zoveel Belgen dan elk weekend te vegeteren in de zetel? Volgens Scitovsky moet je in de allerleukste hobby's eerst heel wat tijd steken vooraleer je er iets uithaalt, en mensen haken af voor het boeiend wordt. Denk maar aan de uren studiewerk voor een zeilbrevet of de dodelijk saaie oefeningen op toonladders waar elke muzikant door moet.

Ik las Scitovsky lang geleden maar moest eraan terugdenken toen ik onlangs bij het statistiekbureau Eurostat cijfers zag over hoeveel tijd inwoners van veel Europese landen spenderen aan de muziekschool, sporttrainingen, tekenlessen en andere cursussen om vaardiger te worden in een hobby. Vier op de tien Denen van 16 jaar of ouder volgen zulke cursussen, tegenover maar één op de tien Belgen. Maakt dat de Denen gelukkiger? Zo lijkt het wel: landen waar veel mensen cursussen volgen voor hun vrijetijdsbesteding hebben meer tevreden inwoners. Vier op de tien Denen zijn erg tevreden met hun leven, tegenover twee op de tien Belgen.

Je kan natuurlijk heel wat andere redenen bedenken waarom landen zoals Zwitserland, Denemarken en IJsland zoveel gelukkige inwoners tellen: misschien niet de uitdagende hobby's maar wel goed onderwijs, uitstekende gezondheidszorg, een grote sociale cohesie en de befaamde Deense hygge (gezelligheid). Dat moet een andere statisticus dan maar eens uitpluizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie