analyse

Hoe belast België?

File voor de Finance Tower in Brussel. Mensen wachten om hulp te krijgen met hun belastingaangifte. ©Photo News

De regering-Michel probeert het zwaartepunt van de belastingen te verschuiven. Waar komen de inkomsten nu vandaan?

We willen lagere belastingen, maar betere scholen, ziekenhuizen, politiediensten, wegen en sporen. Erg vervelend voor politici, want voor niets gaat de zon op. De regering Michel vond een uitweg uit het dilemma door de belastingen niet te verlagen, maar te verleggen. Met de taxshift heft de overheid minder belastingen op arbeid en bedrijven, meer belastingen op kapitaal en consumptie.

In de grafiek hieronder vergelijken we de balans tussen de verschillende belastingsvormen in de lidstaten van de Europese Unie.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

De Steekproef

De Steekproef gaat op zoek naar de cijfers achter het nieuws en het nieuws achter de cijfers. Elke week kiezen we een grafiek om tegen het licht te houden. 

Elk land maakt andere keuzes. Vergeleken met de meeste andere Europese landen halen België, Nederland en Duitsland een groter deel van de koek uit belastingen op arbeid. In de Balkanlanden vormen consumptiebelastingen zoals btw en accijnzen een bovengemiddeld belangrijke inkomstenbron. Finland heft net als België hoge belastingen op arbeid en consumptie, maar compenseert dat met een lage vennootschapsbelasting.

De jongste cijfers van Eurostat dateren van 2016. Over een paar jaar zou het stipje België iets dichter bij het centrum van de grafiek, het Europese gemiddelde, moeten aanleunen. Dat geldt alleen voor de verdeling van de inkomsten uit de verschillende belastingvormen. De belastingdruk zelf blijft pittig.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud