analyse

Jonge kiezers stemmen links

©BELGA

Klik hier als u de grafiek niet kan zien.

Het productiehuis CirQ lanceerde voorbije zomer op de Gentse Feesten zijn eigen politieke partij, Batacratie. Die partij wil meervoudig stemrecht invoeren: wie het langst moet leven met een politieke beslissing krijgt het meest in de pap te brokken. Een tachtiger moet niet zeuren over de autoluwe binnenstad, want het zijn de twintigers die oplossingen moeten zoeken voor de opwarming van de aarde. En hun longen zijn nog een leven lang de dupe van druk autoverkeer.

In de Verenigde Staten stemden jonge kiezers in 2016 voor Hillary Clinton, oudere kiezers voor Donald Trump. In het Verenigd Koninkrijk stemden jonge kiezers voor Remain, oudere kiezers voor het verlaten van de Europese Unie. In België stemde de groep tussen 19 en 40 jaar in de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 overwegend linkser dan de groep ouder dan 40.

België heeft geen publieke stemgegevens per leeftijd. We kunnen wel de leeftijdsverdeling en, los daarvan, de stemresultaten per gemeente nagaan. Als je die gegevens bekijkt, zie je dat Groen en sp.a overwegend betere kiesresultaten haalden in gemeenten met een grotere groep tussen 19 en 40 jaar.

Jongeren stemmen niet alleen in de grote steden links. Ook het jonge Zonhoven stemde in 2012 linkser dan het oude De Haan. Groen deed het goed in zowel het arme Ronse als het rijke Leuven. Leeftijd vervoegt de klassieke tegenstellingen die ons stemgedrag sturen: stad versus platteland, rijk versus arm. Uiteraard spelen ook het programma en de politici van de lokale partij een grote rol. In de puntenwolk valt een trend te ontwaren, maar niettemin liggen heel wat gemeenten een stuk boven of onder de trendlijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie