analyse

Levensverwachting is een raar beest

©REUTERS

De meeste mensen worden ouder dan hun levensverwachting. Hoe kan dat?

'In 2017 was de levensverwachting bij geboorte in België 83,7 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannen', schrijft het Belgisch statistiekbureau Statbel. Naar alle waarschijnlijkheid wordt u ouder dan de officiële cijfers. Levensverwachting is een raar beest.

Een voorbeeld: als u wilt weten hoeveel jaar u nog tegoed hebt, hebt u pech. Levensverwachting is een kansberekening voor pasgeborenen. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans dat u lang zult leven omdat u al jarenlang allerlei risico's hebt overwonnen. Een boorling heeft dat parcours nog voor de boeg.

Levensverwachting zoals het klassiek wordt gedefinieerd is de gemiddelde leeftijd van alle sterfgevallen in een jaar. Het cijfer voor 2017 wordt bijvoorbeeld berekend op basis van het overlijden van een tiener van 17, een grootmoeder van 93 en alle andere personen die dat jaar stierven. Omdat zo'n cijfer alle generaties op een hoop gooit, is de levensverwachting ironisch genoeg voor niemand de leeftijd waarop ze kunnen verwachten te sterven. Het is een nutteloze statistiek.

Gelukkig is er nog het Planbureau, dat elk jaar een inschatting maakt van de leeftijd die een pasgeboren jongen of meisje waarschijnlijk zal bereiken. De levensverwachtingen liggen makkelijk vijf jaar hoger, volgens die alternatieve berekening, die eigenlijk de enige juiste is. De verwachtingen liggen ook dichter bij elkaar voor mannen en vrouwen.

Lees meer over hoe wetenschappers het leven boven 75 draaglijk en zelfs aangenaam proberen te maken en hoe bedrijven een graantje meepikken van de vergrijzing in onze reeks Lang zullen we leven.

Bepaal zelf uw levensverwachting en bekijk de belangrijkste doodsoorzaken op uw leeftijd in onze interactieve tool.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie