analyse

Liefde voor de wetenschap, een hekel aan de job

©REUTERS

Als alle ingenieurs en informatici zouden werken volgens hun diploma, verdwijnt het tekort op de arbeidsmarkt. Waarom zijn STEM-jobs zo onaantrekkelijk?

 

Klik hier indien de grafiek niet zichtbaar is.

Er gaat geen maand voorbij of je hoort over een tekort aan ingenieurs, tekort aan chemici en schaarste aan IT’ers. Dat is een halve waarheid en een halve leugen: de vacatures raken inderdaad niet ingevuld, maar er zijn ruim voldoende techneuten. Ze kiezen er echter voor aan de slag te gaan in een job die niet aansluit bij hun opleiding.

In 2014 berichtte het Amerikaanse censusbureau dat 74% van de werkende bevolking met een STEM-diploma niet werkt in een relevante sector. Het Europese statistiekbureau Eurostat deed in 2016 de oefening na, en het resultaat voor België vindt u terug in de grafiek bovenaan: bijna een derde van de Belgische ingenieurs, wetenschappers en wiskundigen werkt niet naar hun diploma, het dubbele van pakweg dokters en verpleegkundigen.

Heel wat vrouwen knappen af op de werkcultuur, maar ook mannen houden niet van de lange uren, hoge werkdruk en machismo in veel STEM-beroepen. Een grapje onder informatici is dat je 10 jaar ervaring moet hebben in een technologie die nog maar 5 jaar bestaat, anders geraak je niet aan een job. Wie toch wordt aangeworven, moet het werk doen van twee.

Om STEM-jobs alsnog aantrekkelijk te houden, trekken werkgevers de snoeplade open: een mooi loon, bedrijfswagen, thuiswerk of Google’s befaamde 20% time.

Maar werkgevers hebben daarnaast nog een tweede strategie ter beschikking om techneuten te lokken: lanceer met de regelmaat van de klok een persbericht over het nijpende tekort aan technisch geschoolde werknemers, elke krant neemt het bericht over, meer scholieren kiezen in het hoger onderwijs voor een gegeerde STEM-opleiding, en een paar jaar later keert de arbeidsmarkt zich in het voordeel van de werkgever. Dan kan de snoeplade weer dicht.

Wie lanceerde de laatste jaren al die paniekerige berichten over het tekort aan technische profielen? De overheid? Een onafhankelijke onderzoeksinstelling? Even opzoeken… gevonden: het tekort 'blijkt uit cijfers van Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie