analyse

Nog 227 ton Belgisch goud

©Bloomberg

Wat is er gebeurd met ons goud sinds de Nationale Bank van België in 1971 de goudstandaard liet varen?

Tot 1971 kon u in theorie een Belgische frank inruilen tegen (een fractie van) een dollar, en die dollar inruilen tegen goud. Sindsdien zijn de dollar en de euro fiatgeld: ze zijn enkel maar iets waard omdat we collectief beslissen dat ze iets waard zijn. Dat klinkt griezelig, maar werkt verbazend goed.

De Steekproef

De Steekproef gaat op zoek naar de cijfers achter het nieuws en het nieuws achter de cijfers. Elke week kiezen we een grafiek om tegen het licht te houden. 

Waar is al dat goud dat vroeger in de kluizen van de centrale banken lag dan heen? België had eind jaren 80 meer dan 1.300 ton goud liggen, maar sindsdien werd die voorraad stelselmatig verkocht. Er blijft volgens de Nationale Bank nog 227 ton Belgisch goud over, gestockeerd in het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Sommige landen willen hun goud het liefst terug in eigen land hebben. Financial Times publiceerde eind 2017 een uitstekend artikel over hoe Duitsland in het grootste geheim 27 miljard dollar van zijn goudvoorraad terugbracht naar Frankfurt vanuit New York, Londen en Parijs.

Klik hier als u de grafiek niet kan zien.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud