analyse

Roken is het nieuwe roken

©AFP

Zitten is het nieuwe roken, hoor je soms. Of slaaptekort. Of vlees. Maar gaat de vergelijking op?

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Zitten is het nieuwe roken. Slaaptekort is het nieuwe roken. Gamen is het nieuwe roken. Alcohol is het nieuwe roken. Vlees is het nieuwe roken. Eenzaamheid is het nieuwe roken. De sigaret is hét archetype van wat ongezond is. 

De Steekproef

De Steekproef gaat op zoek naar de cijfers achter het nieuws en het nieuws achter de cijfers. Elke week kiezen we een grafiek om tegen het licht te houden. 

Maar de vergelijking loopt mank. Wie dag na dag stilzit achter een bureau kan last krijgen van fysieke ongemakken. Wie dag na dag rookt, heeft bijna 1 kans op 2 om te sterven aan longkanker of een andere rokersziekte. Het ene is vervelend, het andere dodelijk.

Het rookgedrag in ons land neemt elk jaar af, maar nog steeds 1 op de 5 Belgen rookt. In 2016 werden meer dan 19 miljard sigaretten verkocht. Een dagelijkse roker rookt gemiddeld 17 sigaretten per dag.

9 op 10 longkankers bij mannen worden veroorzaakt door tabaksrook. Een grote studie van Oxford University en de International Union Against Cancer schat dat roken in België verantwoordelijk is voor 1 op 10 vrouwelijke en 4 op 10 mannelijke sterfgevallen tussen 35 en 69 jaar.

Conclusie: roken is het nieuwe roken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud