‘Morele code nodig voor wereld van AI'

De 'vliegende auto' van het Nederlandse Pal-V is één van de blikvangers van het Supernova-festival. ©BELGAONTHESPOT

Is de toekomst ‘unstoppable’, zoals de slogan van het Antwerpse technologie-event SuperNova luidt? ‘Uiteraard’, zei de vroegere Nederlandse premier Jan Peter Balkenende tijdens zijn presentatie. Maar de vraag is in welke richting die toekomst gaat.

Balkenende, die onder andere bij EY zich focust op duurzame ontwikkeling en verantwoord ondernemen, vertelde over een bijeenkomst in Singapore, waar topman Masayoshi Son van de Japanse internetreus Softbank de robot Pepper voorstelde. Iemand uit het publiek merkte op dat de robot in handen van Son best goedaardig zou zijn, maar een monster wanneer terroristen aan de slag gaan met robotica en artificiële intelligentie (AI).

‘In een wereld van AI is een morele code nodig’, aldus Balkenende.

Supernova

Van donderdag 27 tot zondag 30 september vindt op het Antwerpse Eilandje de eerste editie plaats van het technologiefestival Supernova. Behalve een publieksfestival is het ook een zakelijke conferentie waar groeibedrijven uit heel Europa in contact kunnen komen met kandidaat-investeerders.

In de aanloop naar SuperNova belichten we enkele van die opmerkelijke technologiebedrijven.

Volg en herlees alle berichtgeving in ons online dossier: www.tijd.be/supernova

Innovatie moet voor de vroegere premier in het teken staan van de circulaire economie. Dat houdt ook in dat er vragen moeten worden gesteld. Moet een bepaalde productie echt plaatsvinden? Indien ja, kan ze worden gedeeld? Hoe gaan we om met de impact op het milieu?

Als leidraad kunnen de duurzame ontwikkelingsobjectieven van de Verenigde Naties genomen worden, vindt Balkenende. Die gaan over zaken zoals onderwijs, armoedebestrijding, zuivere energie, gelijkheid van man en vrouw. Het klinkt ambitieus en is dat ook, maar ze bouwen gewoon verder op de eerder geformuleerde Millennium Development Goals, die voor een goed deel werden ingelost. Ook het Klimaatakkoord van Parijs is een succes.

Menselijk intranet

Ethiek kwam ook aan bod in de presentatie door Jan Rabaey, professor aan de University of California in Berkeley. De mensheid staat volgens hem voor een nieuwe stap in de evolutie. Alles wordt slim: gebouwen, werktuigen, netwerken. Er wordt hard gewerkt door universiteiten en start-ups om het menselijk brein rechtstreeks te verbinden met de artificiële breinen van computers.

Er komt zoiets als een ‘menselijk intranet’. In plaats van geïsoleerde lichamen worden we rechtstreeks verbonden met netwerken en databases.

Dat betekent dat er zoiets tot stand komt als een ‘menselijk intranet’. In plaats van geïsoleerde lichamen worden we rechtstreeks verbonden met netwerken en databases. De technologie staat nog niet op het punt, want de apparatuur moet heel klein, onvoelbaar worden, weinig energie verbruiken.

In een wereld van wat Rabaey ‘gedistribueerde intelligentie’ noemt, is het cruciaal dat de technologie de gezondheid bevordert en niet schaadt, niet kan gehackt worden en privacy respecteert. Het is een evolutionaire stap waar ethiek een cruciale rol zal spelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie