Aanhoudingsmandaat tegen HSBC-directeurs in de maak

Een HSBC-filiaal in Genève ©REUTERS

Het Brussels parket overweegt een internationaal aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen de voormalige en mogelijk ook de huidige directeur van de Zwitserse bank HSBC.

Dat maakte het parket bekend, daags na de publicatie van ‘SwissLeaks’. Onder die naam onthulden 140 journalisten in 45 landen, onder wie Lars Bové van De Tijd, de gegevens van meer dan 100.000 cliënten die een of meerdere geheime rekeningen hadden of hebben bij de bank HSBC in Zwitserland. Daaronder zijn er ook meer dan 3.000 Belgische namen. HSBC hielp hen om belastingen in eigen land te ontwijken. Op de rekeningen staat dus zwart geld, in sommige gevallen mogelijk ook misdaadgeld.

Het parket van Brussel is op de hoogte van de SwissLeaks en zou de zaak al een tijdlang onderzoeken. De onderzoeksrechter dreigt er nu mee de voormalige directeur van HSBC in Zwitserland, en mogelijk ook de huidige, onder een internationaal aanhoudingsmandaat te plaatsen.

‘Twee maanden geleden is een rogatoire commissie naar Zwitserland afgereisd’, zegt woordvoerder Rym Kechiche. ‘Tot op heden hebben we geen antwoorden gekregen. Het parket heeft intussen wel rechtstreeks contact opgenomen met HSBC en heeft de bank gevraagd vrijwillig de nodige documenten te overhandigen.'

'Als de Zwitserse autoriteiten en de bank onvoldoende meewerken, overweegt de onderzoeksrechter een internationaal aanhoudingsmandaat uit te leveren tegen de voormalige en eventueel ook de huidige directeur van HSBC in Zwitserland.’

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud