Advertentie

Belgen met HSBC-rekeningen in Genève zijn geen 'nobody's'

Ook Minister van Staat Roger Lallemand was ooit klant bij HSBC Private Bank in Zwitserland. ©BELGA

Van diamantairs en juweliers tot notarissen, advocaten, grote bedrijfsleiders, adellijke families en zelfs een minister van staat. De Belgen met HSBC-rekeningen in Genève zijn geen ‘nobody’s’.

De 2.450 Belgen die cliënt zijn of waren bij HSBC Private Bank in Zwitserland hebben doorgaans twee dingen gemeen. Ze hebben veel geld en schuwen om een of andere reden de Belgische fiscus of onze banken. Dat laatste blijkt uit de massa’s nepbedrijven in notoire belastingparadijzen waarmee de meeste cliënten hun HSBC-rekening beheren. Niet verwonderlijk dat de Bijzondere Belastinginspectie handen tekortkomt om tegen alle cliënten dossiers op te starten. De teller van de belastingen die de BBI van hen vordert, staat al op meer dan 367 miljoen euro.

Nog een rode draad is dat iedereen die iets betekent in de Antwerpse diamantsector kind aan huis is bij HSBC in Genève. Dat gaat van Maurice Fischler, tot voor kort nog voorzitter van Antwerp Diamond Bourse, tot Jacky Roth, jarenlang voorzitter van de Antwerpse diamantfederatie. Roth heeft intussen met zijn vrouw het geld op hun HSBC-rekening geregulariseerd. In één beweging regulariseerde hij nog een andere rekening bij Credit Suisse en schermbedrijven in Panama, de Britse Maagdeneilanden en Liechtenstein.

Anderzijds blijken het lang niet alleen diamantairs te zijn die door de Zwitserse bankiers van HSBC zijn bediend. Op de lijst met 2.450 Belgische cliënten staan nog grote namen die geen uitstaans hebben met het Antwerpse diamantkwartier. Een van hen is Alain Tytgadt, al jarenlang bestuurder bij KBC Groep. Met de rest van de Brugse familie Tytgadt, een van de kernaandeelhouders van KBC, opende hij een rekening op naam van een firma in Liechtenstein.

Maar bijvoorbeeld ook de intussen 81-jarige minister van Staat Roger Lallemand (PS) was ooit cliënt bij HSBC in Genève, samen met zijn echtgenote. Dat gebeurde zeker al in de lange periode van 20 jaar (van 1979 tot 1999) dat hij senator was voor de Parti Socialiste. ‘Mijn geheugen is niet meer goed. Maar als u me zegt dat ik zo’n rekening had, zal het waarschijnlijk wel waar zijn’, reageert Lallemand kort.

En we vinden bijvoorbeeld ook de naam van Nicolas de Spoelberch op de lijst, prominent lid van de rijke adellijke familie die schuilgaat achter de biergigant AB InBev. Zijn rekening was verbonden met ‘Xanadu Business’, een firma op de Britse Maagdeneilanden. Er staat nog meer ‘blauw bloed’ op de lijst, zoals een graaf uit Brussel en een baron uit De Pinte die schuilging achter verschillende holdings in Luxemburg.

De rest van het cliënteel is actief in alle mogelijke sectoren. Zoals een hoge Europese ambtenaar uit Brussel, een Antwerpse advocaat die blijkbaar een schermbedrijf op de Britse Maagdeneilanden verbergt, een advocate ‘sociaal recht’ uit Sint-Genesius-Rode, een professor uit Etterbeek, een notaris uit Antwerpen, de toplui van een groot Antwerps containerbedrijf, een gerechtsdeurwaarder uit Gent, een cardioloog uit Ninove, een textielfamilie uit Hove, een Waalse bierbrouwer en de uitbater van een grote hotelketen uit Ukkel. En zoals we eerder al vermeldden ook de concertorganisator en zanger Paul Ambach, beter bekend onder zijn artiestennaam Boogie Boy, die alles fiscaal regulariseerde.

Op de HSBC-lijst vinden we tot slot ook enkele rekeningen op naam van Belgische bedrijven en zelfs liefdadigheidsinstellingen. Bij de bedrijven gaat het bijvoorbeeld over Floridienne. De Waalse industriële holding laat weten dat ze de rekening sloot in 2007 en er ‘slechts’ enkele honderdduizenden euro’s op stonden. De links naar vehikels in belastingparadijzen als Jersey, de Britse Maagdeneilanden en Liechtenstein kon de holding gisteren niet toelichten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud