Advertentie

Fiscus mag HSBC-rekeningen gebruiken

©REUTERS

De Belgische fiscus mag de gestolen rekeninggegevens gebruiken van alle Belgen die klant waren bij HSBC in Zwitserland. Dat besluit de rechtbank van Antwerpen, vernam De Tijd. Er staat 434 miljoen euro op het spel.

Het is de allereerste keer dat een Belgische rechtbank zich uitspreekt over de 3.137 gelekte rekeningbestanden van 2.450 Belgen die klant waren bij HSBC in Genève. Het gaat over diamantairs, bedrijfsleiders, advocaten, sporters, adel en andere rijke Belgen die in Zwitserland gigantische sommen verborgen hielden voor de Belgische fiscus. De gegevens zijn al meer dan vier jaar geleden, op 7 juli 2010, overgemaakt aan de Belgische belastinginspectie. Die claimt 434 miljoen euro van de betrapte Belgen. Maar de hamvraag bleef of de fiscus de bankgegevens überhaupt mag gebruiken. Want ze zijn gestolen door een voormalige informaticus van de bank.

De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de miljoenenvraag nu beantwoord in een eerste vonnis, bevestigt advocaat Kristof Spagnoli die verschillende HSBC-klanten verdedigt. ‘Er is geen sprake van onrechtmatig verkregen bewijs’, besluiten drie Antwerpse rechters in hun vonnis. Het Franse gerecht vond de bankgegevens tijdens een huiszoeking bij Hervé Falciani, de ex-informaticus van HSBC. Het gerecht speelde ze door aan de Franse fiscus, die ze op zijn beurt in 2010 rechtmatig doorspeelde aan de Belgische fiscus, dat op basis van ons dubbelbelastingverdrag met Frankrijk.

Via voormalig HSBC-werknemer Herve Falciani kwamen de bankgegevens in de openbaarheid. ©REUTERS

De rechtbank ziet er ook geen graten in dat de bankgegevens gestolen zijn. Er is geen enkele wettelijke regel in ons land die daar juridische gevolgen aan geeft. Er is geen enkele overtreding van een regel die tot een nietigverklaring kan leiden.

Het is ook niet omdat de gegevens gestolen zijn dat ze niet betrouwbaar zijn als bewijs, stellen de rechters. En als de fiscus gestolen gegevens gebruikt, is dat op zich geen schending van het recht op een eerlijk proces.

De rechtbank ziet ook geen probleem in de manier waarop de belastinginspectie de betrapte HSBC-klanten heeft ingelicht over de aanwijzingen van belastingontduiking. In 2011 kregen de klanten alleen te horen dat het bestaan van hun Zwitserse rekeningen was uitgelekt, terwijl ze in de jaren 2004 tot en met 2007 geen aangifte hadden gedaan van die buitenlandse inkomsten. Dat volstond als eerste kennisgeving. Dat was ook voldoende om de onderzoekstermijn uit te breiden met vier jaar. Ook dat is belangrijk omdat de meeste gegevens teruggaan tot de jaren 2006 en 2007.

De woordvoerder van de fiscus, Francis Adyns, reageert verheugd. ‘Dit tussenvonnis bevestigt wat wij altijd gezegd hebben: dat we het bewijs rechtmatig verkregen hebben. We wachten nu het verder verloop van de juridische procedure af.’

Advocaat Spagnoli spreekt over een verloren veldslag. ‘De rechtbank geeft natuurlijk een duidelijk signaal, maar het eindoordeel is nog niet geveld. Sommigen zullen dit vonnis misschien toejuichen. Omdat potentiële fraudeurs niet aan de fiscus ontsnappen wegens de manier waarop het bewijs tegen hen is vergaard. Maar nu bestaat wel het gevaar dat gestolen en gemanipuleerd materiaal het ‘bewijs’ kan leveren van onbestaande inkomsten.’

‘Maar ook als de gestolen gegevens toegelaten worden, zijn er nog tal van zeer goede redenen om aan te nemen dat de gevestigde aanslagen veelal onjuist zijn. Omdat ze niet op daadwerkelijke inkomsten steunen. Omdat ze overdreven zijn. Of nog, omdat de verkeerde mensen belast zijn. Daarover moet de rechtbank zich nog uitspreken.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud