Grote Belgische namen op nieuwe SwissLeaks-lijst

©Emy Elleboog

Bij de 722 ‘nieuwe’ namen van Belgen die SwissLeaks onthult, zitten weer veel diamantairs, maar ook verschillende telgen van adelijke families. Het gaat om afstammelingen van de bekende industrieel en bankier René Boël, maar ook van de adelijke famile de Croÿ-Solre, van de familie achter textielimperium Beaulieu, van de rijkste familie van België, de AB Inbev-familie de Spoelberch, en van een wereldbekende modeontwerpster met Belgische roots.

De Belgische fiscus en het gerecht werken al sinds 2010 met een lijst van 2.450 Belgen die rekeningen hadden bij de bank HSBC in Genève. Maar die lijst met 2.450 namen, die België kreeg van de Franse fiscus, bevatte niet alle namen van Belgen die geld parkeerden op de Zwitserse rekeningen van HSBC. Uit onderzoek van De Tijd, MO* Magazine, Le Soir en het Consortium van Onderzoeksjounalisten ICIJ blijkt dat nog 722 andere Belgen ook verbonden waren aan de rekeningen in Genève. Bij de 722 ‘nieuwe’ namen zitten opnieuw veel diamantairs, maar nog een heleboel andere mensen.

de Croÿ-Solre

Twee nieuwe namen op de Belgische HSBC-lijst zijn de prinsen Henri en Emmanuel de Croÿ-Solre, telgen van een van de belangrijkste adellijke families van België. Nog meer dan om zijn donkerblauw bloed is prins Henri de Croÿ bekend als hoofdbeklaagde in een lopende belastingfraudezaak van 75 miljoen euro. De prins adviseerde tussen 1995 en 1998 een twintigtal Waalse en vooral Vlaamse bedrijven om belastingconstructies op te zetten met zogeheten kasgeldvennootschappen. Het Brusselse hof van beroep verwees de zaak eind 2013 naar de prullenmand wegens een procedurefout, maar het Hof van Cassatie zag dat anders en het strafproces wordt nu overgedaan in Luik.

Op de nieuwe HSBC-lijst staan Emmanuel en Henri als gevolmachtigden van tientallen Zwitserse bankrekeningen die in 2007 samen goed waren voor ruim 70 miljoen dollar. Op een van die Zwitserse HSBC-rekeningen stond 39,7 miljoen euro op naam van de firma Formula FB Business limited. Die gaf zowel een adres op in Genève als op Tortola, het grootste van de vier hoofdeilanden van de Britse Maagdeneilanden. Ook de andere rekeningen staan op naam van vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, een notoir belastingparadijs.

De advocaat van Henri de Croÿ kon zijn cliënt vorige week niet meer laten reageren op de gelekte bankgegevens. Het is voor buitenstaanders moeilijk om de constructie met offshorebedrijven te doorgronden, maar we vermoeden dat de prinsen optraden als adviseurs van de grote baas van de GP2 Series, de kweekvijver voor formule 1-piloten. Ze deden dat via hun kantoor in Zwitserland en een gelijknamig kantoor in Cyprus. In een van de gelekte bankbestanden schrijven de Zwitserse bankiers dat ze de cliënt hebben gevraagd 1 miljoen euro cash naar Genève te brengen. De afspraakjes met de bankiers gebeurden telefonisch en op de luchthaven van Genève.

Beaulieu

Op de nieuwe Belgische HSBC-lijst duiken nu ook de namen op van Stephan Colle en Ann De Clerck. Colle is eigenaar van Belgotex ­International Group, de groep boven de Belgische tapijtfabrikant Associated Weavers en Nyobe (ex-Beaulieu Nylon). Omdat hij het boegbeeld is van de Zuid-Afrikaanse Beaulieu-holding Belgotex hadden de Franse autoriteiten Colles Zwitserse bankgegevens niet doorgespeeld aan de Belgische fiscus, maar op de Zuid-Afrikaanse HSBC-lijst gezet.

Stephan Colle is samen met schoonbroer Francis De Clerck de belangrijkste aandeelhouder in de fusiegroep Beaulieu International Group.

Colle is getrouwd met Ann De Clerck, dochter van Beaulieu-oprichter Roger De Clerck. Die laatste verdeelde in 1991 zijn bedrijven onder zijn zes kinderen. Bij de hereniging van een aantal Beaulieu-takken in 2005 speelde Colle een belangrijke rol. Met schoonbroer Francis De Clerck is hij de belangrijkste aandeelhouder in de fusiegroep Beaulieu International Group. Colle behield wel Belgotex International Group.

In de gelekte Zwitserse bankgegevens lezen we dat de rekening is geopend in 1997. Naast Colle staat ook een fiduciaire in ­Zürich opgegeven als contactadres. Die Zwitserse fiduciaire beheert de rekening voor Colle, schrijven de Zwitserse bankiers. In 2007 zou er nog maar 40.950 dollar op de rekening hebben gestaan, maar dat was vroeger veel meer.

De rekening was jarenlang verbonden met verschillende bedrijven in Zwitserland én op de Britse Maagdeneilanden, met namen als Palvacore International, Equity Corp Management en Operai Foundation, en in de communicatie tussen de bankiers lezen we hoe gelden werden overgeschreven naar de Barclays-bank op het exotische eiland Jersey, ook een notoir belastingparadijs.

Eind vorig jaar veroordeelde het Gentse hof van beroep Nyobe tot het betalen van 43,6 miljoen euro ontdoken belastingen en boetes. De rechters achtten een constructie bewezen waarbij Nyobe onterecht winsten van zijn vestiging in Kruishoutem doorsluisde naar een Zwitserse dochtervennootschap, Caprofyl, om gebruik te maken van het Zwitserse fiscale gunstregime. Of de gelekte bankgegevens en de verbonden offshore­bedrijven daar iets mee te maken hebben, valt niet te achterhalen. ‘Ik geef daar geen enkele commentaar op’, reageert Colle.

de Spoelberch

Ook de rijkste familie van België, de Spoelberch, aandeelhouders van de biergigant AB InBev, duikt op in de nieuwe Belgische HSBC-lijst. Enkele maanden geleden bracht LuxLeaks aan het licht hoe de familie de Spoelberch voor miljarden euro’s belastingakkoorden sloot met de Luxemburgse fiscus. De miljardairsfamilie komt nu ook voor in de SwissLeaks-lijst.

LuxLeaks bracht al aan het licht hoe de familie de Spoelberch voor miljarden euro’s belastingakkoorden sloot met de Luxemburgse fiscus.

De Franse fiscus speelde de gelekte Zwitserse bankgegevens van Grégoire de Spoelberch niet door aan de Belgische fiscus omdat hij verkeerdelijk is verbonden aan de Luxemburgse HSBC-lijst. De zakenman is al jaren bestuurder van de Luxemburgse holdings van de miljardairsfamilie en zou volgens de gelekte gegevens zijn Zwitserse rekening hebben beheerd via het bedrijf Cybil Business Corp. De rekening zou zijn geopend in 1996 en afgesloten in 2000. Grégoire de Spoelberch zetelt in de raad van bestuur van biergroep AB InBev als vertegenwoordiger van de belangrijkste aandeelhouders.

In de HSBC-lijst met 2.450 namen die de Belgische fiscus in 2010 van de Fransen kreeg, stonden ook al twee telgen van de familie de Spoelberch. Zij parkeerden 1,448 miljoen euro op hun Zwitserse rekening, die op haar beurt leidde naar de firma Xanadu Business Limited, met een adres op de Britse Maagdeneilanden. De woordvoerder van AB InBev had gisteren geen commentaar op de gelekte gegevens van de aandeelhoudersfamilie.

Diane Von Fürstenberg

Nog een naam als een klok op de HSBC-lijst is de wereldberoemde modeontwerpster Diane Von Fürstenberg, geboren in België in 1946, maar al lang geleden verhuisd naar de Verenigde Staten, vanwaar ze haar internationale modehuis DvF leidt. Von Fürstenberg is de familienaam die ze overhield aan haar huwelijk met een Duitse prins, maar ze is hier geboren als de dochter van de Roemeense immigrant Leon Halfin. Haar broer Philippe Halfin woont nog altijd in België en is hier aan de slag als zakenman.

Op de gelekte Zwitserse bankgegevens van broer en zus Halfin stond bijna 8 miljoen dollar. De rekeningen staan op naam van schermbedrijven in belastingparadijzen, zoals Licom limited met een postbusadres op de Bahama’s en Thunderbird Investments en Surabaya Holdings limited op de Britse Maagdeneilanden. De discrete afspraken met de Zwitserse bankiers vonden plaats in Parijs en in Brussel.

De hele constructie is opgezet door vader Leon Halfin, een Belgische zakenman die in 1994 overleed. ‘Ik heb Thunderbird Investments geërfd van mijn ouders’, bevestigt Von Fürstenberg via haar woordvoerster in New York. Ze benadrukt ook dat ze alle Amerikaanse belastingverplichtingen naleeft. Haar broer meldt dat hij zijn zwart geld regulariseerde in België in 2010, ‘voor het uitlekken van de HSBC-gegevens’.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud