PS eist maatregelen tegen fiscale fraude

PS-voorzitter Elio Di Rupo ©Photo News

De strijd tegen fiscale fraude moet opgevoerd worden. Dat stelt oppositiepartij PS nadat tientallen onderzoeksjournalisten, onder wie De Tijd-journalist Lars Bové, het grootste lek van bankgegevens ooit hebben onthuld. De Franstalige socialisten schuiven drie maatregelen naar voren.

Onder de naam Swissleaks pakten 140 journalisten in 45 landen zondagavond uit met het grootste lek van bankgegevens ooit. Daaruit blijkt dat meer dan 100.000 mensen uit 203 landen jarenlang geheime rekeningen hadden bij de Britse bank HSBC.

Die berichten leidden maandagochtend tot verontwaardigde reacties in de politieke wereld. John Crombez, de kandidaat-voorzitter van oppositiepartij sp.a, spoort justitie aan zich vast te bijten in de zaak.

Sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven meent dat de onthullingen rond Swissleaks aantonen dat de problematiek van fiscale fraude en verdoken vermogens in belastingparadijzen duidelijk nog niet van de baan is en dat de federale regering hier echt werk van moet maken.  

'Het valt toch op dat de dynamiek rond fraudebestrijding sinds het aantreden van de regering-Michel I is stilgevallen. De ambities zijn teruggeschroefd en de weinige maatregelen die werden aangekondigd worden op de lange baan geschoven. Zo is er rond de Kaaimantaks nog geen enkel concreet initiatief van de regering gekomen. Wij hebben uiteindelijk vanuit de oppositie zelf een wetsvoorstel voor de Kaaimantaks ingediend. Waar wachten we op om het te stemmen?', zegt Vanvelthoven. 

#HSBC zegt dat het een 'probleempje' is uit het verleden. Hier moéten rechters zich in de komende jaren over uitspreken #SwissLeaks— John Crombez (@johncrombez) February 9, 2015

Ook de reactie van de Franstalige socialisten liet niet lang op zich wachten. 'De regering neemt het loon van werknemers en de uitkeringen van steuntrekkers in het vizier. Maar het is hoog tijd om aan deze praktijken paal en perk te stellen', zei PS-parlementslid Ahmed Laaouej.

'Het is onaanvaardbaar dat professionelen straffeloos financiële constructies in de steigers zetten en commercialiseren met de bedoeling fraude te plegen', voegde hij eraan toe.

Maatregelen

De PS schuift dan ook drie maatregelen naar voren om voor eens en voor altijd die praktijken uit te roeien.

  1. In de eerste plaats roept de oppositiepartij de regering op fiscale adviseurs die illegale constructies commercialiseren, streng te bestraffen. 'Met een celstraf tot vijf jaar en een boete van 500.000 euro.'
  2. Daarnaast pleit de PS ervoor banken die weigeren financiële informatie uit te wisselen en zo de strijd tegen de fiscale fraude ondermijnen, financieel te bestraffen of zelfs van de Europese bancaire markt uit te sluiten.
  3. Ten slotte is de Franstalige oppositiepartij voorstander van de uitbreiding van de Europese spaarrichtlijn naar alle financiële producten, zoals dividenden. Die richtlijn regelt de uitwisseling van gegevens over de inkomsten van EU-onderdanen in andere landen. 

De partij van ex-premier Elio Di Rupo meent ook dat alle vormen van internationale fiscale fraude en financiële criminaliteit efficiënter aangepakt zouden kunnen worden als de Bijzondere Belastinginspectie en justitie meer middelen krijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud