Advertentie
netto

Is een verzekering voor uw smartphone de moeite?

Mobiele toestellen zijn echte technologische pareltjes die al snel enkele honderden euro’s kosten. De verleiding is dan ook groot om er een verzekering voor af te sluiten. Waar vindt u een verzekering en tegen welke prijs?

Als u uw smartphone heeft gekocht bij uw telecomoperator of in een gespecialiseerde winkel, zoals The Phone House of Allo Telecom, dan heeft de verkoper u welicht voorgesteld om een verzekering te nemen. Die verzekering afsluiten kan op de dag dat u het toestel koopt, maar eigenlijk kunt u om het even wanneer een verzekeringscontract afsluiten. Met ‘Plan Plus’, stelt de supermarkt Makro hun eigen verzekering voor gsm of smart phone voor. Zelfs de financiële sector heeft er zich op gestort. BNP Paribas is de eerste bank die een verzekering voor mobiele toestellen lanceert (Digital Protect).

Hoe kiezen?

De keuze zal afhangen van de waarde van het toestel en het soort dekking dat de verzekeraar aanbiedt. Bij Lifeline bijvoorbeeld betaalt u voor een tablet van minder dan 400 euro een maandelijkse premie van 10,99 euro. Boven dat bedrag stijgt de premie tot 14,99 euro. Als u een smartphone verzekert, bent u in sommige gevallen ook beschermd tegen frauduleuze oproepen. En als u genoeg betaalt, kunt u uw toestel zelfs verzekeren tegen verlies.

Is dergelijke verzekering de moeite ?

Het kost 270 euro om een gebarsten scherm van een iPhone 5 te vervangen. Zelfs met een franchise van 20 tot 50 euro kan het dus de moeite lonen om uw mobieltje gedurende het eerste jaar te verzekeren. De jaarlijkse premie voor een iPhone 5 schommelt immers tussen 108 en 170 euro.

Na dat eerste jaar is het interessanter om uw toestel op eigen kosten te laten herstellen. Dat is goedkoper dan een verzekering, rekening houdend met de jaarpremie en de toegepaste vrijstelling. Het kost tegenwoordig nog maar 130 euro om het scherm van een iPhone 4S te vervangen. Bij een iPhone 3 GS daalt dat bedrag zelfs tot 60 euro.

Uit heel wat getuigenissen blijkt bovendien dat de algemene voorwaarden van zo’n verzekering heel wat uitsluitingen bevatten. Sommige verzekeraars weigeren bijvoorbeeld te vergoeden bij diefstal zonder geweld. Ga ook na of u al niet verzekerd bent via uw brandverzekering. ‘Die verzekering vergoedt u wanneer voorwerpen die deel uitmaken van de verzekerde inboedel worden gestolen’, zegt Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia. ‘Er wordt meestal wel een vrijstelling toegepast en er gelden ook voorwaarden voor diefstal buiten de woning.’ 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie