De Vooruit, Gent

©Michiel Devijver_vooruit

De terrastip van Tobe Steel, redacteur Ondernemen: het zomerterras van de Vooruit.

Gent telt al twee jaar een nieuwe verborgen parel: het zomerterras van de Vooruit. Dankzij de omheining wordt de verkeersdrukte van de Sint-Pietersnieuwstraat grotendeels buitengehouden. Tegelijk geeft de beschutting voldoende doorkijk om te genieten van het uitzicht op de prachtig gerenoveerde art- decogevels aan de overkant.

©Mediafin

Ook met de aanleg van de hangende tuinbalkons langs de zuidgevel van de Vooruit onderscheidt het socialistisch bastion zich van de doorsnee Gentse drankgelegenheid waar de tafeltjes opeengedrumd staan op de stoeprand en een meute shoppende toeristen rakelings voorbij draaft. Hier is wel ruimte om je benen te strekken en je hoeft nooit aan te schuiven om een plaatsje te bemachtigen.

De Vooruit biedt een gevarieerde keuken met veel aandacht voor biologische en duurzame producten en ook vegetariërs krijgen een ruime keuze. Op het terras lunch je met de soep van de dag, verse broodjes en frisse salades of kan je een dagmenu bestellen, altijd rijkelijk voorzien van groenten.

Het is een van de weinige plekken waar socialistische kopstukken zich nog echt onder het volk begeven.

De plek ademt geschiedenis. Dankzij zijn socialistische roots, die teruggaan tot 1880, is de Vooruit nog steeds een geliefde verzamelplaats voor ‘sossen’ en ander gepeupel met een sociale missie. Het is een van de weinige plekken waar socialistische kopstukken zich nog echt onder het volk begeven. Hier kan je aan de toog een babbeltje slaan met John Crombez, Freya Van den Bossche of Bruno Tobback. In verkiezingstijd durft zelfs een deserteur als Valère Descherp (alias Siegfried Bracke) zijn gezicht wel eens te tonen.

©Michiel Devijver_vooruit

Tijdens mijn studies kwam ik hier de avond voor mijn examen de verkiezingsuitslag volgen op groot scherm, als ware het een WK-finale. Die politieke geladenheid lijkt vanzelf door te sijpelen in de gesprekken aan de kleurrijke tafeltjes. De terrasgangers praten niet over de eerste stapjes van hun kleine, maar over volksverheffing van hele generaties. Hier wordt niet gekeuveld over de laatste aankoop in de H&M, maar hoor je diepgravende discussies over de schulden van de Grieken en de schuld van Europa.

Om de middag af te sluiten bestellen we een Vooruit Triomfbier. Een biologische dorstlesser met gerookte mout die de Vooruit zelf brouwt in samenwerking met de Henegouwse familiebrouwerij Dupont. Een echte hoogvlieger is het niet, maar toch. Welk café kan de charme van een eigen brouwsel voorleggen ? Het geeft die extra smaak voor een geslaagde namiddag en is het ideale voorproefje om daarna de Gentse Feesten in te duiken.

  • Ligging: Aan de Sint-Pietersnieuwstraat in hartje Gent. Het terras ligt aan de zuidgevel van de Vooruit, naast het rectoraat van de UGent.
  • Kaart: Een gevarieerd menu met een rijk aanbod aan biologische groenten.
  • Specialiteit: Vooruit Triomfbier, een eigen recept gebrouwen door brouwerij Dupont.
  • Budget: De meeste menu’s kosten 13,50 euro. Voor een lunch met huisgemaakte soep en een belegd broodje betaal je circa 8 euro.
  • Contact: www.vooruit.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content