Bar Utopia, Luang Prabang, Laos

©rv

De terrastip van Dries Bervoet, redacteur Politiek & Economie: Bar Utopia in Laos.

Een tip voor een reis door Zuid-oost-Azië. Bezoek Bangkok en mijd de rest van Thailand. Vanaf de noordelijke toeristenvallen Chang Mai en Chang Rai - waar georganiseerde diefstal koken met de locals of een bezoek aan inheemse dorpen (met satellietschotels op het dak) heet- wordt het erger. Reisgidsen geven het advies de grens met Laos over te steken via een boottocht langs de Mekongdelta. Een authentieke Aziatische reiservaring, luidt het. Absoluut doen. Honderden dampende toeristen zitten twee dagen opeengepakt op een overbevolkte boot en het uitzicht langs de E40 is mooier.

Alleen is het alternatief nog veel erger, zoals uit eigen ervaring gebleken is. De reis over land duurt 18 uur in een krakkemikkige bus met een chauffeur die rijdt als een rallypiloot in de Condroz, langs onverharde wegen door een bergachtige negorij vol dorpen waar nooit iets gebeurt.

Geradbraakt, mottig als een krab en met een pesthumeur word je voor dag en dauw gedropt in Luang Prabang.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

En plots verandert alles. De oude hoofdstad van Laos is officieel werelderfgoed op de Unesco-lijst, maar dat is Brugge ook. Luang Prabang is vooral een flashback naar het oude Indochina, toen Laos deel uitmaakte van het Franse koloniale rijk. De huizen zijn er opgetrokken in Franse stijl, bakkerijen verkopen er stokbrood en croissants, maar vooral, de lokale restaurants combineren er het beste van de Franse en de Aziatische keuken. Een aanrader op dat vlak is l’Elephant, een topbrasserie aan frituurprijzen.

Restaurant L'Elephant in Luang Prabang. ©LightRocket

De sfeer is er zo loom dat zelfs Franse koloniale ambtenaren er in hun tijd een schuldgevoel aan hadden overgehouden.

De sfeer is er zo ontspannen en loom dat zelfs de Franse koloniale ambtenaren er in hun tijd een schuldgevoel aan hadden overgehouden. Al die luiheid komt samen op het terras van Bar Utopia. Het is even zoeken, maar het is de moeite van het contact met de plaatselijke bevolking waard.

Het café op zich is niet veel soeps, met matige cocktails, croque-monsieurs en ander lekkers om Britse backpackers uit te schudden, maar het terras is van een fabuleuze schoonheid. Het is gebouwd op houten palen, hoog boven de oever van de Mekong, die door de hitte een constante mistsluier legt over de heuvels aan de overkant. Het is toegelaten om urenlang te luieren in ligzetels - die weliswaar wat muf ruiken - met zicht op een blauwgroene jungle. Het blonde gezelschap van toen is intussen lang verleden tijd, maar Luang Prabang is allerminst vergeten.

Het is een plek om te komen sterven, was toen een aangename gedachte. Sindsdien blijkt de stad ingenomen te zijn door yogaliefhebbers. Luang Prabang is daarom volstrekt te mijden. Jammer voor het mooie terras.

Helaas is Luang Prabang ingenomen door yogaliefhebbers. ©Christian Goupi

Ligging: Luang Prabang, langs de Mekongrivier in Laos, tussen Thailand en Vietnam.

Kaart: Matige cocktails en een mix van internationale en lokale klassiekers, waarmee backpackers uitgeschud worden.

Ons voorstel: ga na een namiddag luieren in Bar Utopia eten in l’Elephant of Tamarind.

Specialiteit: Het uitzicht. Al de rest is bijzaak.

Budget: Spotgoedkoop. Alles op de kaart kost 4 dollar of minder

Contact: www.utopialuangprabang.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud