Het dakterras van MuCEM, Marseille

Het dakterras van het MuCeM: voor wie Marseille wil bespieden. ©BELGAIMAGE

De terrastip van Isabel Albers, hoofdredactrice: het dakterras van MuCem in Marseille.

Toen Marseille in 2013 Europese culturele hoofdstad werd, moest dit dé trekpleister worden: het MuCeM, het museum voor Europese en Mediterrane beschavingen. Het museum profileert zich als de brug tussen de Europese en de Mediterrane culturen met een unieke collectie . Eerlijk: toen wij het museum voor de eerste keer bezochten, vonden we het wel aardig en interessant, maar niet buitengewoon. De collectie dan toch.

Des te meer waren we onder de indruk van het uitzonderlijke kader. Wat een prachtig gebouw: een combinatie van glas en beton op een unieke plaats. Architect Rudi Ricciotti leverde na jaren labeur een gebouw af dat als een vuurtoren is voor de culturele opleving van de stad. En het indrukwekkendst is het dakterras.

Het dakterras van het MuCeM: voor wie Marseille wil bespieden. ©BELGAIMAGE

Het moderne gebouw wordt via een loopbrug verbonden met het fort Saint-Jean, een vesting uit de zevende eeuw. Meteen proef je ook het geheim van het terras: aan de vier kanten heb je een prachtig uitzicht. Je ziet de oceaan, de indrukwekkende middeleeuwse vesting, de oude binnenhaven en de stad waar oud en nieuw mooi verweven zijn - onder meer met de imponerende toren van de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Je kijkt niet zomaar: je ontdekt, je gluurt, je bespiedt. Het hele gebouw inclusief het dakterras is omgeven door een kronkelend traliewerk. Het resultaat is niet alleen een heerlijke mildering van licht en hitte, maar ook een gefragmenteerd contact met de stad die niet altijd zo’n beste reputatie heeft.

Neem uw beste boek mee, zoek een fijn plekje, verover een stoel, bestel een goede koffie en laat de omgeving op u afkomen.

Het dakterras bovenop de vierde verdieping is uitgestrekt. Bijzonder zijn de lees- en ruststoelen die her en der verspreid staan. Je kan ook eten op het dak: er is een hoek die omgetoverd is tot brasserie en daarnaast vind je er ook een chiquere, betere bistro. Maar daarvoor hoeft u het allemaal niet te doen. Als wij u één tip mogen geven, laat het dan deze zijn: neem uw beste boek mee, zoek een fijn plekje op het terras, verover een stoel, bestel een goede koffie en laat de omgeving op u afkomen. Meer moet dat niet zijn.

Ligging: 1 Esplanade du J4, 13002 Marseille, Frankrijk

Kaart: Drank op het leesterras, Le Môle Passédat: Mediterraanse keuken.

Specialiteit: Speciale leesstoelen met het mooiste uitzicht op de Middellandse Zee.

Budget: Le Môle Passédat, “La Table” (de betere bistro): menu vanaf 49 euro.

Contact: www.mucem.org

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud