Advertentie
Advertentie

Klunkerkranich, Berlijn

©rv

De terrastip van Lukas Vanacker, redacteur Ondernemen

Berlijn is Duitsland - en zeker Beieren - niet. De Duitse hoofdstad telt bijvoorbeeld amper ‘Biergärten’ voor mensen die graag in traditionele kledij liters bier hijsen en lange worsten met mosterd eten. Berlijn kent een explosie van hippe bars, waar creatievelingen bij een latte macchiato hun vage projecten bespreken of toeristen met een biolimonade wachten op hun Airbnb-gastheer.

Vooral in de arme arbeiders- en migrantenbuurt Neukölln, een zustergemeente van Anderlecht, schieten die alternatieve cafés als paddestoelen uit de grond. Een van de leukste plekken bevindt zich op het dak van het bijzonder banale winkelcentrum Neukölln Arkaden.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

De toegang is weinig aantrekkelijk. Wie uit de metro komt, gaat naar de rechterkant van het winkelcentrum en neemt de lift onder het reclamebord van Fitness First. Stap uit op de vijfde verdieping, wandel over de lege parkeerplaatsen, en neem een scherpe bocht naar links.

Als er geen lange rij voor de slagboom staat, openbaart zich op de dakverdieping de ‘cultuurdaktuin’ Klunkerkranich. Een vriendenbende toverde in twee jaar tijd een anonieme betonwoestijn om in een prachtige creatieve stadstuin met een gigantisch terras. De bar, de podia, het meubilair en de vloer werden met duizend vierkante meter hout in elkaar geknutseld. Over het project verscheen onlangs zelfs een documentairefilm: ‘Du musst dein Ändern leben’.

Klunkerkranich (de naam betekent lelkraanvogel) omvat een gewone bar, een limobar, een koffiebar en een cocktailbar. Je kan er ook klein of groot eten. Op de oude parkeerverdieping is het moeilijk verveeld te raken. Op woensdag en zondag mag iedereen meehelpen in de enorme moestuin (vraag naar de ‘Gartenguru’). Er is een zandbak voor kinderen en ’s avonds worden concerten en filmvoorstellingen georganiseerd.

©rv

Het uitzicht op de iconische televisietoren aan Alexanderplatz tilt elk aperitief naar een hoger niveau.

Vanop de houten banken kunnen bezoekers natuurlijk ook gewoon genieten van het heerlijke uitzicht. Hoewel de skyline van Berlijn eigenlijk maar uit één opvallend gebouw bestaat, de iconische televisietoren aan Alexanderplatz, tilt dat uitzicht elk aperitief naar een hoger niveau, zeker bij zonsondergang onder de mooie rozige hemel van Berlijn.

En wie zich toch zou vervelen, kan zich beneden in het winkelcentrum naar hartenlust uitleven bij Bijou Brigitte, Forever 18 of Media Markt.

Ligging: In Berlijn, op het dak van het winkelcentrum Neukölln Arkaden, vlakbij het metrostation Rathaus Neukölln.

Kaart: Ontbijt, snack, lunch, koffie met taart of gewoon iets drinken.

Specialiteit: Laat je verrassen aan de limobar of drink een cocktail met kruiden uit de moestuin. Bij mooi weer smaakt een Naturradler (bier met citroensap) van de familiebrouwerij Dinkelacker.

Budget: Inkom kost 3 euro vanaf 16 uur. Voor een halve liter pils - uit het flesje - betaal je 3 euro (exclusief statiegeld). Frisdrank vanaf 2 euro.

Contact: Karl-Marx-Strasse 66, 12043 Berlijn

www.klunkerkranich.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud