't Werftje, Zeebrugge

’t Werftje is van iedereen, maar toch vooral van ons. ©rv

De terrastip van Kurt Vansteeland, coördinator Markten Live: t' Werftje in Zeebrugge.

‘De voorgevel heeft al zeker 20 jaar geen druppel verf gezien, maar wat een topkroketten serveren ze hier.’ De culinaire scherprechter van Het Laatste Nieuws was in zijn vergelijkende studie van de garnaalkroketten die u tussen Knokke en De Panne kunt nuttigen, onlangs effenaf lyrisch over ’t Werftje.

Café 't Werftje ©rv

Naast ’s lands populairste krant stak ook het vrouwenblad Libelle de loftrompet over de afspanning. Om maar te zeggen: ’t Werftje is stilaan het slechtst bewaarde geheim van onze kust.

En eerlijk, wij Bruggelingen vinden dat een beetje jammer. Want als we de bekende filosoof Vincent Kompany mogen parafraseren: Zeebrugge is van iedereen, maar toch vooral van ons. Laat de Antwerpenaars gerust Blankenberge inpalmen, Franstalig Brussel in bootschoenen met de roze pull losjes over de schouder door de Knokse Zoutelaan flaneren en Keulse industriëlen met hun vloot BMW’s de Engelse villa’s van De Haan monopoliseren. Maar Zeebrugge blijft in grote mate een stukje Brugge-aan-Zee, van en voor de Bruggelingen.

Logisch: met het spoor is het nauwelijks 20 minuten tot Zeebrugge-Strand en met de fiets moet je al heel erg meanderen door de Lisseweegse polders om er veel langer dan een uur over te doen.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

In het mijnenveld van dure toeristenvallen is het terras van ’t Werftje al jaren een verademing.
Kurt Vansteeland
Coördinator Markten Live

Maar kijk, door ’t Werftje staat Zeebrugge plots een beetje op de toeristenradar. En laat ons wel wezen: we durven en willen de culinaire recensent van Het Laatste Nieuws niet tegenspreken. In het mijnenveld van dure toeristenvallen is ’t Werftje al jaren een verademing. Let wel: voor het strakke decor moet je niet in de Werfkaai 29 zijn: die afbladderende roze barak, we zien hem niet snel in de architectuurspecial van Sabato opduiken.

Maar het ruime terras aan de oude vissershaven is een fietstocht door de polders meer dan waard. Het aanbod is gevarieerd: kreeft, oesters, visschotels, garnaalsoep en vissoep. Je kunt er ook gewoon iets drinken, wat je op veel andere kustterrassen in het beste geval een kwade blik oplevert.

Uitbaatster Herlinde meldt op de kaart trots dat zoon Eli - dit jaar Belgisch kampioen junior sommelier - vanaf deze maand in de keuken staat. Maar hoe uitgekiend de wijnkaart ook is, het zou zonde zijn in ’t Werftje niet dé klassieker te proeven: een Rodenbach met een portie verse Zeebrugse geirnoars. Een zeer geslaagd huwelijk van twee West-Vlaamse klassiekers.

Ligging: Werfkaai 29, in de oude Zeebrugse vissershaven.

Kaart: Zeevruchten en schaaldieren in alle vormen. Van wulken over garnaalkroketten en vissoep tot een compleet ‘vissersbord’.

Specialiteit: Portie Zeebrugse garnalen met Rodenbach (5,50 euro).

Budget: Lunchformule van 10,50 euro. Bieren van 2 (Jupiler) tot 7,50 euro (Rodenbach Vintage).

Contact: cafetwerftje.weebly.com 

0497/553.010, gesloten op woensdag

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud