Advertentie

Impact ‘Mineiraço' op politiek marginaal

Brazilië heeft even zijn buik vol van het WK na de voetballes die het kreeg van Duitsland. Maar zal dat gevoel van malaise ook politieke repercussies hebben? ‘De impact zal marginaal zijn.’

‘Een historische vernedering’. ‘Een historisch debacle’. ‘Afgemaakt’. ‘Afgeschoten’. ‘De grootste schande van de geschiedenis’. ‘Een weergaloze marteling’. ‘Fiasco’.

De Braziliaanse media spaarden gisteren de grote woorden niet om de 1-7-pandoering te omschrijven die de Seleção dinsdagavond tijdens de eerste halve finale op het WK moest incasseren. Ze vonden zelfs een nieuw woord uit om het voetbaltrauma, dat het land wellicht nog jaren zal achtervolgen, te benoemen: Mineiraço, naar het Estádio Mineirão in Belo Horizonte, waar de grootste ramp uit de Braziliaanse voetbalgeschiedenis zich zopas voltrokken had. In een klap leek de 2-1- nederlaag in de WK-finale van 1950 tegen Uruguay - de Maracanaço die het land na zes decennia nog steeds niet verwerkt had - slechts een flauwe grap geweest te zijn.

De vernedering door de Duitsers had op geen slechter moment kunnen komen. Want na de kwalificatie van de Goddelijke Kanaries voor de halve eindstrijd hadden de Brazilianen de afgelopen dagen eindelijk een goed gevoel gekregen over het voetbalfeest dat sinds 12 juni in hun land plaatsvond. Ook al had dat de staat handenvol geld gekost. Geld dat de autoriteiten in de ogen van veel Brazilianen beter in onderwijs en gezondheidszorg gepompt hadden.

De prestaties van Neymar, Thiago Silva, David Luiz en hun maats hadden de afgelopen dagen zelfs wat politieke repercussies. Omdat de sportieve successen van de Canarinhos het humeur van de Brazilianen wat opvijzelden, stelden ze zich voor het eerst in maanden ook wat clementer op tegenover Rousseff. Die zag haar populariteit prompt met 4 procentpunten stijgen.

De vraag dringt zich dan ook op of het verse voetbaltrauma een grote impact zal hebben op de politieke wereld. De Brazilianen trekken in het najaar naar de stembus. En Dilma Rousseff hoopt een tweede opeenvolgende termijn in de wacht te kunnen slepen. Kan ze die herverkiezing op haar buik schrijven nu het land in diepe rouw gedompeld is door de ‘Mineiraço’?

‘De impact van de nederlaag tegen de Duitsers op de verkiezingen begin oktober zal maar marginaal zijn’, voorspelt João Augusto Castro Neves, Brazilië-expert bij de Eurasia Group in Washington. Ook al is voetbal meer dan een sport in het grootste land van Latijns-Amerika.

Castro Neves sluit niet uit dat de kandidate van de linkse Arbeiderspartij de volgende weken weer wat aan populariteit inboet tijdens de peilingen. ‘Maar die peilingen van de volgende weken zijn met een korreltje zout te nemen. Dit WK-trauma waait wel weer over.’

Zodra de eerste schok verwerkt is, gaan de Brazilianen weer focussen op de echte problemen: de hoge inflatie, de slabakkende economie, de hoge werkloosheid en de povere openbare dienstverlening. ‘Als Rousseff de verkiezingen uiteindelijk verliest, zal dat een gevolg zijn van economische en niet van sportieve prestaties’, zegt Castro Neves.

In het verleden heeft er in Brazilië ook maar weinig correlatie bestaan tussen WK-prestaties van de Seleção en verkiezingsresultaten. In 2002 greep aftredend president Fernando Henrique Cardoso naast een herverkiezing, ook al had zijn land het net voor de vijfde keer tot wereldkampioen geschopt. Vier jaar later slaagden de Goddelijke Kanaries er niet in hun titel te verlengen. Maar ondanks die sportieve ‘mislukking’ ging de linkse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva wel met een tweede opeenvolgende termijn aan de haal.

Castro Neves is er dan ook van overtuigd dat Rousseff nog steeds over de beste kaarten beschikt om haar verblijf in het Palácio do Planalto met vier jaar te verlengen. ‘Ik schat dat ze 70 procent kans maakt op een tweede mandaat. Maar er wacht haar wel een tweede ronde tegen Aécio Neves, een kandidaat die beter in de markt ligt in de bedrijfswereld.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud