Oekraïense president vraagt VN om vredesmissie

De Oekraïense president vraagt de VN om vredesmissie. ©Photo News

De Oekraïense president Petro Porosjenko vraagt de VN om een vredesmissie die het kapotgeschoten staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne overeind moet houden. De vraag komt er na de terugtrekking van de Oekraïense troepen uit de strategische stad Debaltseve.

Porosjenko riep woensdagavond een crisisvergadering bijeen over de wankele staat van het Oekraïense bestand, dat zondag van start ging. De Oekraïense regeringstroepen en de pro-Russische separatisten respecteren dat staakt-het-vuren op de meest plaatsen in oost-Oekraïne. De grote uitzondering is evenwel de strategische stad Debaltseve, waar de afgelopen dagen nog stevig gevochten werd. 

De rebellen claimden de stad, die een strategisch knooppunt is van spoorwegen tussen Donetsk en Loehansk, op basis van de akkoorden van Minsk, en hielden intussen de druk op de stad hoog. Voor de Oekraïense regeringstroepen - zo'n 2.500 - zat er niets anders op dan woensdag massaal terug te trekken. Volgens Porosjenko gebeurde dat op 'ordentelijke wijze', maar daar bleek op het terrein geen sprake van te zijn. Zes soldaten zouden het leven gelaten hebben bij de aftocht. 

VN

De Oekraïense president doet nu een oproep aan de Verenigde Naties en de Europese Unie voor een vredesmissie. Die moet de 'veiligheid in het land verzekeren in een situatie waarin de vredesbelofte niet gehouden wordt'. Volgens de akkoorden van Minsk was het de taak van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, om het bestand op het terrein te verzekeren. De OVSE-waarnemers kregen de afgelopen dagen evenwel geen toegang tot de regio rond Debaltseve. 

De vraag van Porosjenko valt niet in goede aarde bij de Russen. In een reactie zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Oekraïene nu al de spelregels probeert te veranderen van een akkoord dat nog maar net gesloten is. 'Als ze nieuwe voorstellen doen in plaats van te doen wat afgesproken is, dan kan je vermoeden dat ze de Minsk-akkoorden nu al onderuit halen'. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud