Russen sturen nieuw hulpkonvooi naar Oekraïne

Het eerste Russische hulpkonvooi. ©EPA

Rusland heeft opnieuw ongeveer 280 vrachtwagens gevuld met hulpgoederen voor Oost-Oekraïne. Het konvooi wacht in de Russische regio Rostov tot het grens kan oversteken.

Volgens de Russische staatstelevisie zitten in de trucks onder meer levensmiddelen, drinkwater en medicijnen voor de hulpbehoevende bevolking in het Oosten van Oekraïne.

De hulpgoederen zijn per trein aangeleverd en daarna in de vrachtwagens overgeladen. Het tijdstip van de grensoversteek en de route die het konvooi daarna aflegt, zijn niet bekendgemaakt.

Rusland stuurde enkele weken al een eerste hulpkonvooi naar het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen vechten met het Oekraïense regeringsleger.

Moskou stuurde de 280 witte trucks de grens over zonder dat het daar uitdrukkelijke toestemming voor had gekregen van Kiev. Oekraïne noemde deze daad een 'invasie' en twijfelde dat de Russen enkel maar hulpgoederen via de vrachtwagens zouden vervoeren.

Deze keer zou er wel een akkoord zijn. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko zouden dinsdag tijdens hun ontmoeting in Minsk afspraken hebben gemaakt over de nieuwe hulplevering.

Rusland liet Oekraïne ongeveer een week geleden al weten dat het van plan was opnieuw een konvooi met hulpgoederen naar Oost-Oekraïne te sturen. 'De humanitaire situatie wordt niet beter, maar slechter', zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken toen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud