'Twintig Russische tanks richting oost-Oekraïne'

Pro-Russische separatisten in de stad Debaltseve. ©EPA

Het Oekraïense leger beschuldigt Rusland ervan andermaal militair materieel naar Oekraïne te hebben gestuurd. Het zou gaan om twintig tanks en tien raketsystemen, die op weg zijn naar de regio rond de havenstad Marioepol.

Nadat de strategisch belangrijke stad Debaltseve in de handen van de pro-Russische rebellen viel, blijft het onrustig in het oosten van Oekraïne. Het staakt-het-vuren, dat een week geleden van kracht ging na de akkoorden van Minsk, werd totaal aan flarden geschoten in Debaltseve. De rebellen wilden die strategische interessante stad - gelegen tussen de twee 'strongholds' van de rebellen Donetsk en Loehansk - absoluut nog innemen. 

Maar na de val van Debaltseve zijn er nu nieuwe signalen dat het daar mogelijk niet bij blijft. Een woordvoerder van het Oekraïense leger gaf vrijdag aan dat Rusland nieuw militair materieel de grens met Oekraïne over zou hebben gestuurd. Het zou gaan om twintig tanks en tien raketsystemen. Het materieel werd vergezeld door 'bussen vol met Russische soldaten'. 

Het materieel zou op weg zijn naar de stad Novoazovsk, in de regio rond de grote havenstad Marioepol. Kiev vreest al langer dat de havenstad, die dichtbij de Russische grens ligt, een nieuw front wordt voor de rebellen nu de verovering van Debaltseve achter de rug is. Eerder deze week meldde het Oekraïense leger al dat er hevig artillerievuur plaatsvond in en om de stad Shyrokyne, een andere voorstad van Marioepol. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud