Advertentie

‘We botsen op onze limieten'

©Paulo Fridman

De Braziliaanse groei slabakt, maar de producent van broodverbeteraars en chocolade Puratos merkt daar niets van. Binnenkort wordt een gloednieuwe chocoladefabriek geopend en op iets langere termijn komt er een fabriek bij in de buurt van São Paulo. ‘We botsen op onze limieten’, zegt Alexander Decoster, manager van Puratos Brazilië.

Alexander Decoster kent Brazilië door en door. Hij woont en werkt al ruim 20 jaar in São Paulo. ‘Van alle landen waar ik heb gewerkt, is dit de plaats waar je je het snelst thuis kan voelen.’ Decoster woont in tegenstelling tot veel andere Belgen niet in een condominium, een afgesloten woonregio met eigen scholen, zwembaden, bibliotheken, enzovoort. ‘We hebben er altijd bewust voor gekozen om onze kinderen in normale omstandigheden op te voeden.’ Al geeft hij toe dat veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Decoster werd verliefd op Latijns-Amerika in de jaren 80. ‘Toen ik in 1985 op een mijnproject in Ecuador werkte, heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik in Latijns-Amerika wou leven en werken. Mijn bedoeling was voor een Belgisch bedrijf te werken dat actief was in Latijns-Amerika. En dat is gelukt. Ik werk sinds 1988 voor Puratos, en in 1991 ben ik voor dat bedrijf begonnen in Brazilië.’ Intussen produceert Puratos op grote schaal grondstoffen voor bakkers, patissiers en chocolatiers.

De fabriek in Guarulhos, op 40 kilometer van São Paulo, contrasteert fel met de ietwat verloederde omgeving. Een kraaknet onthaal en dito bureaus, en in de fabriek zelf kan je van de grond eten.

Decoster herinnert zich dat de opstart van de fabriek gebeurde in een woelige periode, net na de afzetting van president Fernando Collor. ‘De inflatie bedroeg toen 30 tot 40 procent per dag. De Brazilianen kregen hun loon de laatste dag van de maand en de dag nadien waren ze 40 procent van hun koopkracht kwijt. Toen is de angst er bij veel mensen ingeslopen. En tot vandaag is dat nog niet helemaal weg, want Brazilianen durven nog amper te sparen.’

Chocoladefabriek

‘Fernando Henrique Cardoso (president tussen 1995 en 2003, red.) slaagde er midden jaren 90 in het land te stabiliseren, zowel de munt als de inflatie. Na hem is Lula er begin jaren 2000 in geslaagd de middenklasse uit te breiden.’ Terwijl er vroeger slechts 90 miljoen mensen tot de middenklasse en hoogste klasse behoorden, zijn het er volgens schattingen tegenwoordig 150 miljoen.

Die groeiende middenklasse heeft Puratos geen windeieren gelegd. ‘20 jaar geleden at een Braziliaan gemiddeld 20 kilogram brood per jaar. Nu is dat 33,5 kilogram. Maar dat is nog maar de helft van wat een Belg gemiddeld eet’, legt Decoster uit.

Bovendien is de markt in Brazilië gigantisch. ‘Er zijn meer dan 63.000 traditionele bakkers in Brazilië. En die draaien meer dan 70 miljard euro omzet per jaar. Per dag stappen 44 miljoen Brazilianen een bakker binnen.’ Cijfers die doen duizelen en waar Puratos mee van profiteert. Meer dan 50 distributeurs van Puratos doorkruisen het reus- achtige land.

Identikit puratos

Maakt ingrediënten voor bakkers, patissiers en chocolatiers: Puratos doet dat in meer dan 100 landen. Het heeft 55 fabrieken in 43 landen. De hoofdzetel is in Groot-Bijgaarden.

CEO: Daniël Malcorps. De referentie-aandeelhouders zijn de families Van Belle en Demanet.

Omzet: Puratos draait een omzet van 1,3 miljard euro en tekent een bedrijfskasstroom op van bijna 120 miljoen euro. Een vijfde van de omzet vloeit voort uit chocolade, 30 procent uit grondstoffen voor patisserie en 40 procent uit grondstoffen voor brood.

Werknemers: Wereldwijd telt Puratos er 6.500.

 

Dat Puratos binnenkort een chocoladefabriek opent, is geen toeval. Want ook daar is nog veel groei mogelijk. ‘Een Braziliaan eet gemiddeld slechts 2,5 kilogram chocolade per jaar, een Belg jaarlijks tot 9 kilogram en een Zwitser zelfs tot 11 kilogram.’

Decoster geeft toe dat de economische groei in Brazilië over zijn hoogtepunt heen is. ‘Tot 2010 is het goed gegaan. Sindsdien heerst een zenuwachtige sfeer. Er zijn dit jaar euforische momenten zoals het Wereldkampioenschap voetbal, maar dat roept ook vragen op. Zal de infrastructuur klaar zijn? Zullen er rellen zijn tijdens het WK? Zullen bedrijven verplicht moeten sluiten op de dag van de matchen van Brazilië of op de dag dat er wedstrijden in São Paulo zijn?’ Dat laatste is een hardnekkig gerucht. Het idee is om bedrijven te sluiten tijdens wedstrijden in São Paulo, zodat er dan minder verkeer is. Maar dat ligt gevoelig bij de werkgevers, want dat betekent dat fabrieken een tiental dagen zullen moeten sluiten.

Maar voorlopig voelt Puratos niets van de nervositeit in het land en van de slabakkende groei. ‘De voorbije tien jaar zijn we in Brazilië met 235 procent gestegen in volume, de jongste vijf jaar met 45 procent. Het potentieel is bijzonder groot.’ Bij Puratos in Brazilië werkt nu 255 mensen, maar binnenkort komen er 50 bij want er wordt een nieuwe fabriek gebouwd.

Afkomst bepaalt inkomen

Puratos profiteert dan wel van de groeiende Braziliaanse middenklasse, toch blijft de armoede er groot. In geen enkel land ter wereld bepaalt iemands afkomst meer zijn inkomen dan in Brazilië. Dat blijkt uit een recent rapport van Oxfam.

Het voorbije decennium is het verschil tussen arm en rijk in Brazilië afgenomen. De gini-coëfficiënt, die het verschil tussen arm en rijk meet, nam de voorbije tien jaar met 10 procent af. De middenklasse groeide fors aan. Maar een groot probleem in Brazilië is de generatiearmoede. Wie de pech heeft dat zijn ouders arm zijn, dreigt heel vaak arm te blijven. Twee derde van wat een Braziliaan vandaag verdient, is afhankelijk van wat zijn ouders verdienen (zie grafiek).

De verklaring ligt deels bij het onderwijs. In Brazilië kan je goed onderwijs genieten, maar daar moet je een pak geld voor op tafel leggen. Privéonderwijs kost al snel 1.000 euro per maand per kind. Publiek onderwijs is gratis, maar vaak van ondermaatse kwaliteit.

Sommige universiteiten met een goede naam zijn wel publiek en dus gratis. Maar om daar binnen te geraken moet je een toelatingsexamen afleggen. Meestal slagen kinderen die privéonderwijs hebben genoten voor die proef

Om hooggeschoolden aan te trekken werkt Puratos met incentives. ‘We maken werk van carrièreplanning en geven extralegale voordelen. En sinds kort kunnen kaderleden ook van thuis uit werken.’ Arbeiders worden in huis opgeleid en voor kaderleden is er de Puratos University.

Om de valkuilen van Brazilië te vermijden heeft Puratos specialisten in huis. ‘Brazilië is een ontzettend bureaucratisch land. We hebben een juridisch departement dat zich bezighoudt met de ingewikkelde arbeidswetgeving.’ Elke maand komen er nieuwe regels bij. ‘We hebben zowel interne als externe fiscale adviseurs, die wijs proberen te geraken uit het ingewikkeld belastingsysteem.’ Puratos heeft zelfs externe consultants die speuren naar corruptie. ‘Volgens meerdere bronnen scoort Brazilië daar nog altijd slecht in. Maar als bedrijf moet je een strikte lijn volgen en daar niet aan toegeven’, besluit Decoster.

Morgen: De helletocht naar een gat in de Braziliaanse markt

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud