ArcelorMittal schrapt nog eens 1.300 jobs

(foto: AFP) ©AFP

De staalreus ArcelorMittal sluit zeven van de twaalf koude lijnen in Luik. Zowat 1.300 banen staan daardoor op de tocht. Dat heeft de directie donderdagochtend aan de vakbonden bekendgemaakt. Eind oktober2011 sloot de Luxemburgse staalgroep ook al de twee hoogovens. Daarbij gingen 800 jobs verloren. Over het sociaal plan was echter nog altijd geen akkoord.

De vak­bon­den bij Ar­cel­or­Mit­tal in Luik werden woensdag op­ge­roe­pen voor een bui­ten­ge­wo­ne on­der­ne­mings­raad don­der­dag om 10.​00 uur in Flémalle. De di­rec­tie wilde het heb­ben over de 'evo­lu­tie van de Luik­se site', klonk het. 'De groep Mit­tal plant al en­ke­le weken het einde van de Luik­se staal­in­du­strie', reageerde de so­ci­a­lis­ti­sche vak­bond. Ze riep op tot na­ti­o­na­li­sa­tie.

Op de ondernemingsraad maakte de staalgroep bekend dat ze zeven van haar twaalf koude lijnen in Luik wil sluiten. Daardoor komen 1.300 banen op het spel te staan. In totaal stelt ArcelorMittal nog ongeveer 2.100 mensen te werk in Luik.

In haar verklaring wijt de directie de sluiting aan het slechte economische klimaat in Europa. 'De vraag naar staal in Europa is vorig jaar met 8 tot 9 procent gedaald in vergelijking met het jaar voordien. Bovendien ligt de vraag nu 29 procent lager dan voor de crisis', stelt de bedrijfsleiding. Ze oordeelt dat die toestand niet toelaat om de flexibele koude lijnen in Luik open te houden, onder meer omdat er op middellange termijn geen beterschap verwacht wordt.

ArcelorMittal: je soutiens les travailleurs. C'est le premier message cette après-midi lors de ma rencontre avec Lakshmi Mittal. — Elio Di RupoVerified (@eliodirupo) 24 Jan 13

ArcelorMittal: je ferai aussi part de l'incompréhension des autorités belges. Le gvt fédéral est aux côtés du gvt wallon. — Elio Di RupoVerified (@eliodirupo) 24 Jan 13

De directie verwees ook naar de slechte resultaten van de afdeling in Luik. 'Ondanks de sluiting van de warme lijn draaide de site in Luik over de eerste negen maanden van 2012 een operationeel verlies van 200 miljoen euro', licht de staalreus toe.

De woordvoerster van de site, Sabine Huc, ziet dit niet in tegenspraak met uitmuntende toekomstvooruitzichten. 'ArcelorMittal Luik wil de vijf voornaamste lijnen, die zowat 800 jobs vertegenwoordigen, blijven uitbaten. Het is al jaren duidelijk dat de toekomst van Luik in de koude lijn ligt, met hoogtechnologische processen om kwalitatief hoogstaande producten te produceren. De afwerkingslijnen zijn door die producten strategisch. 

Het gaat bijvoorbeeld om stalen onderdelen voor voertuigcarrosserieën, of een lijn waar galvanisatie en verven gecombineerd worden, voor bouwtoepassingen.

'De vijf resterende lijnen zullen zich ontwikkelen tot parels van de industrie', besluit de woordvoerster. Het gaat om een koudwalserij in Tilleur, de afwerking van dunne platen in Tilleur, de vestiging Kessales met onder andere een gloeierij, de elektrolytische verzinklijn HP5 in Marchin, en in Ramet een galvanisatielijn en een galvanisatie- en verflijn.

Sociaal

De directie wil voor de 1.300 betrokken werknemers 'een sociaal verantwoorde oplossing' zoeken. De Waalse regering plant deze middag overleg met de directie van de site in Luik.

Eind 2011 kondigde ArcelorMittal al de sluiting van de warme lijnen (lees: de twee hoogovens) in Luik aan. Daarbij gaan 800 jobs verloren. Het sociaal overleg bleef echter aanslepen en in september kondigde de Luxemburgse staalgroep aan dat ze ook de beloofde investering van 138 miljoen euro in de koudwalserij op de site zou schrappen indien de bonden niet zouden instemmen met het sociaal plan. Zonder die extra investeringen in de koude lijn is de site in Luik gedoemd om over twee tot drie jaar te verdwijnen en dat zou nog eens 2.000 jobs kosten.

De bonden verklaarden zich uiteindelijk bereid om terug over het sociaal plan te onderhandelen en in december vorig jaar beloofde de staalreus dat de aangekondigde investeringen in de koude lijn in Luik toch zouden doorgaan. Maar na meer dan 16 maanden overleg is er nog steeds geen definitief akkoord. Enkel een voorakkoord. De vakbonden weigerden dat te ondertekenen omdat er in het beloofde industrieel plan geen garanties stonden over de industriële toekomst van de site.

Volgens de vakbonden was de directie van de Luikse afdeling al weken de sluiting aan het voorbereiden. De bonden verwijzen onder meer naar de voorraden van afgewerkte producten die naar andere oorden worden gebracht. Nog volgens de bonden weigerde de directie het industrieel plan voor de koude lijn. De bonden ontkennen dat er een verband is met hun weigering om het sociale luik over de sluiting van hoogovens te ondertekenen zonder industrieel plan.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud